latinica  ћирилица
25/12/2022 |  10:07 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Предојевић Самарџић: Велика важност набавке транспортних инкубатора (ВИДЕО)

Велика је важност набавке транспортних инкубатора, поручила је предсједница Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Јелица Предојевић Самарџић - Фото: РТРС
Јелица Предојевић СамарџићФото: РТРС

Акција "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Републике, одржава се 13. пут, и ове године је посвећена набавци транспортних инкубатора за породилишта у Републици Српској.

- Наше активности почеле су још у октобру мјесецу. Тада се јавила идеја о потреби транспортних инкубатора. Обавијестили смо предсједника Републике Српске, и стигли смо, ево до самог краја, сигурна сам успјешне приче - поручила је Предојевић Самарџић.

Она је још једном истакла значај транспортних инкубатора, односно њихову сврху.

- Транспортни инкубатор је дизајниран за сигуран транспорт новорођенчади, поштеду од вибрација и звукова, контролу количине кисеоника, интегрисан је апарат за вјештачко дисање када је то потребно. Дакле, веома сложен и сврсисходан апарат - додала је предсједница Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић.

Она је додала да у Републици Српској нема довољно неонатолога, само 13 за сада.

Три су крунска пројекта, у оквиру акције "С љубављу храбрим срцима", Оснивање Центра за мајку и дијете, Родитељска кућа за дјецу обољелу од малигнитета и Фонд за лијечење дјеце у иноистранству.