latinica  ћирилица
25/12/2022 |  11:00 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Градишка болница има само један транспортни инкубатор

Болница Градишка тренутно располаже једним транспортним инкубатором, задовољавајућих карактеристика, али би се набавком савременог инкубатора за неонатални транспорт, са мање незвјесности, организовао превоз животно угроженог новорођенчета до установе вишег референтног нивоа.
Болница Градишка - Фото: РТРС
Болница ГрадишкаФото: РТРС

Субспецијалиста неонатолог Драгица Дошеновић рекла је да је од 637 рођених беба током прошле године у градишком породилишту, њих 17 захтијевало даље медицинско збрињавање.

- Неопходна је правовремена реакција у моменту када је новорођенче витално угрожено. Од кључне важности за даље лијечење је адекватан, безбједан и брз транспорт до јединице интензивног лијечења - навела је Дошеновићева.

Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, 26. децембра у 20.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци биће одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима".

Носилац овогодишње иницијативе је Удружење педијатара Републике Српске које је исказало потребу да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и на тај начин омогући савремен неонатални транспорт.