latinica  ћирилица
26/12/2022 |  08:06 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Вучковић-Рађен Радић: Транспортни инкубатори смањују ризик од посљедица за новорођенчад (ВИДЕО)

Добро је да постоји одговарајући број транспортних инкубатора да не бисмо дошли у ситуацију да једном дјетету недостаје кисеоник и да постоји опасност од оштећења, изјавила је секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Српске "Менерали" Госпова Рађен-Радић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Јасминка Вучковић и Госпова Рађен-Радић - Фото: РТРС
Јасминка Вучковић и Госпова Рађен-РадићФото: РТРС

Рађен-Родић је нагласила да је важност транспортних инкубатора велика и неописива.

- Човјеку буде тешко када се запита да ли смо једним гестом могли спријечити ризик код једне породице и једног живота - рекла је Рађен-Родић.

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству "Душа дјеце" Јасминка Вучковић нагласила је да су све ове године допринијеле томе да се код људи пробуди свијест о томе да поред нас живе они којима је потребна помоћ.

- О транспорту из неке болнице у унутрашњости, на примјер од Невесиња до Бањалуке дуг је пут. Транспортни инкубатори су данас мали свемирски бродови у којима имате контролу над свим параметрима. Није идеја да се само набави транспортни инкубатори, него и да се едукују неонатолози - нагласила је Вучковићева.

Подсјетимо, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика вечерас, с почетком у 20.00 часова, у Административном центру Владе Републике Српске, биће одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима".

Донаторско вече пратите вечерас од 20.00 часова на РТРС и нашем порталу.