latinica  ћирилица
27/12/2022 |  11:14 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Обиљежено 107 година од интернације Срба у добојски логор (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем помена и поглањем вијенаца, у Добоју је обиљежено 107 година од интернације Срба у логор, који су у овом граду оформиле аустроугарске власти, а у којем је било заточено више од 45 хиљада српских логораша, од којих 12 хиљада није преживјело.
Добој - обиљежавање - Фото: РТРС
Добој - обиљежавањеФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за Срну, да је тужна чињеница да су жртве првог организованог масовног стратишта у дотадашњој историји цивилизоване Европе, била и недужна дјеца, српска нејач из БиХ, Србије и Црне Горе". Обавеза и дужност како садашњих, тако и будућих генерација је да никада не забораве патњу и тешку судбину добојских мученика, нагласио је предсједник Српске.

Обиљежавању су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, потомци жртава, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и бројни грађани.

Добој - обиљежавање

Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић поручио је данас у Добоју на обиљежавању 107 година од првог транспорта Срба у злогласни аустроугарски логор да српски народ треба да буде јединствен и да се, сјећајући се жртава које су пале за слободу, бори за боље сутра будућих генерација.

Ковачевић је подсјетио на ријечи предсједника Српске Милорада Додика да за српски народ нема слободе ни живота, осим у својој држави.

- Зато је битно да чувамо нашу Републику Српску, јер је очигледно да су од турске окупације, преко аустро-угарске окупације, Првог и Другог свјетског рата до распада Југославије увијек сви кидисали на то да убију Србе и да Срби нестану са ових простора - рекао је Ковачевић након полагања вијенца на Споменик жртвама добојског казамата код жељезничке станице.

Он је напоменуо да је једини период када су Срби живјели у слободи онда када си живјели у својим државама.

Ковачевић сматра да настојања да Срби нестану са ових простора нису завршена, те да на то указују и дешавања на Косову и Метохији, али и у Републици Српској.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић навео је да је у Добоју у Првом свјетском рату убијено и умрло 12.000 недужно страдалих Срба, од чега више од 2.000 дјеце, само зато што су били Срби.

- Током историје увијек је страдао српски народ. И данас се води рат, само не оружјем, и увијек је против Срба, да нас је што мање. Зато је порука да се ујединимо и да стварамо услове да се боље и љепше живи, да омладину образујемо, школујемо и да им омогућимо да остану овде, јер нигдје боље и љепше им не може бити него тамо гдје су рођени - рекао је Томић.

Кроз логор је прошао 45.791 Србин, претежно депортован са подручја западне Србије, као и Сарајева, Сокоца, Рогатице, Горажда, Билеће и Требиња.

Међу логорашима су била 16.673 мушкарца и 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српска војника и један број старијих људи, жена и дјеце из Србије и Црне Горе, од којих је око 12.000 страдало.