latinica  ћирилица
29/12/2022 |  17:10 | Аутор: СРНА

Лекић мандатар за састав нове владе Црне Горе

Скупштина Црне Горе констатовала је да је лидер Демоса Миодраг Лекић мандатар за састав нове владе.
Миодраг Лекић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Миодраг Лекић (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC)

Предсједник Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић рекла је да су, након што је предсједник државе Мило Ђукановић одбио да прогласи мандатара, испуњени услови из члана седам измјена Закона о предсједнику.

Лекић је захвалио за потврђено повјерење и рекао да ће ово бити црногорска влада, јер је изабрана на изборима у Црној Гори и њу је изабрао парламент у Црној Гори.

Он је нагласио да је Ђукановић имао Устав, ако није хтио да поштује Закон и прогласи мандатара.

- То би државу учинило озбиљнијом. Скупштина има право да саставља владе. Овај закон је помогао да се то реализује и остајемо при томе да је Ђукановић прекршио Устав - истакао је Лекић.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић рекао је данас на конференцији за новинаре да ће Влада бити формирана врло брзо и да ће предсједнички избори бити расписани 20. јануара.

Мандић сматра да ће Скупштина већином од 41 посланика изабрати нову владу на челу са Миодрагом Лекићем и да ће то урадити врло брзо и истиче да је 41 потпис зауставио могућност опструкције и кршења Устава.

- Новогодишње и божићне празнике ћемо искористити за договор. Вјерујем да ће бити изабрана влада. Мислим да би било неодговорно да не завршимо посао који смо започели - рекао је Мандић.