latinica  ћирилица
02/01/2023 |  15:50 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Убио се осумњичени за ратни злочин над Србима

Бивши припадник такозване Армије РБиХ БиХ Мурис Хаџиахметовић, који је у децембру био ухапшен због сумње да је починио ратни злочин на Србима, извршио је самоубиство у Горажду.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Полиција је тијело Хаџиахметовића пронашла синоћ у 22.45 часова у Улици 22. мај у близини кампа Мото-клуба "Горажде", преносе федерални медији.

Увиђај су обавили припадници Сектора криминалистичке полиције и мртвозорник, који су потврдили идентитет, а сви трагови указују да је ријеч о самоубиству почињеном из ватреног оружја.

Хаџиахметовић је један од шесторице бивших припадника такозване Армије РБиХ из Горажда који су ухапшени у акцији Агенције за истраге и заштиту на подручју Горажда и Сарајева 13. децембра.

Тужилац Владимир Симовић предложио је мјере забране за осумњичене Рашида Собу, Закира Јамака, Адема Фехрића, Шефку Глушца и Муриса Хаџиахметовића, које је претходно пустио на слободу без икаквих мјера забране.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници такозване Армије БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.