latinica  ћирилица
02/01/2023 |  16:33 ⇒ 03/01/2023 | 07:06 | Аутор: РТРС

Први задатак ЦИК-а у новој години - потврдити избор делегата у Дом народа БиХ (ВИДЕО)

Централна изборна комисија би на првој сједници у овој години требало да потврди резултате изборa за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, онако како је то већ утврдила Комисија за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске, сазнајемо у ЦИК-у.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

За РТРС су потврдили да је Суд БиХ по жалби СНСД-а поново поништио одлуку ЦИК, која је раније прихватила спорни гласачки неправилно попуњен листић са именом кандидата ПДП-а Ненада Вуковића.

Практично, Суд БиХ је овјерио мандат Сњежани Новаковић Бурсаћ, четвртом делегату из СНСД-а у Дом народа БиХ.

Оспоравање четвртог делегата СНСД само је подстакло размишљања нове парламентарне већине у БиХ о смјени чланова Централне изборне комисије.



Суд БиХ други пут је укинуо одлуку ЦИК и експлиците им наредио да потврде одлуку Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске. Гласањем у парламенту Српске СНСД је добио четири, а СДС једног делегата у Клубу Срба Дома народа БиХ и тиме је омогућено потуно конституисање ПС БиХ.

- То је једина могућа и очекивана одлука Суда БиХ који је у самој изреци одлуке "нацртао" ЦИК-у какву одлуку да донесе и потпуно је јасно да СНСД добија четири делегата у Дому народа ПС вољом народних посланика - рекао је Милан Тегелтија, савјетник предсједника Републике Српске.

Посљедњи поступци ЦИК потврђује да је направљена грешка када је у касним вечерњим часовима на сједници 11. марта 2020-те изабрана већина чланова Комисије.

Мимо конкурсне процедуре, валидних доказа да нису политички ангажовани и да имају искуство у провођењу избора, довољно је разлога за њихову смјену сагласни су у СНСД-у и ХДЗ-у БиХ.

- Индикативно је да они који су их у спектакуларној ноћи именовали и очекивали да ће чуда направити, сада их критикују и потврђују оно што само ми рекли то вече, да неће бити добро. Само ово показује да они заслужују да буду смјењени већ сада. Наравно, треба поштовати све прописе да не бисмо дошли у ситуацију разних тужби, али мислим да то треба урадити врло брзо, у току године која није избора то се мора завршити - истакао је Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

- Поједини чланови садашњег повјеренства су чисто политички изабрани на сједници гдје су политичке ангажоване особе ушле у садашње Изборно повјеренство. За грађане па и за политичке странке најбоље је да се проведе процедура како је то и започето прије него су "ускочили" овако изабрани чланови Средишњег изборног повјеренства - додао је Дамир Џеба из ХДЗ БиХ.

За евентуалну смјену чланова ЦИК у Представничком дому нису довољне само руке посланика СНСД и ХДЗ. Питају се и странке тзв. "осморке" као дио владајуће парламентарне већине на ниову БиХ.

- ЦИК има свој мандат, људи су изабрани тамо, када се заврши мандат можемо о томе разговарати а све остало је нека политичка изјава или став - навео је Зукан Хелез, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

Изборни стручњак Вехид Шехић каже да није битно да ли је неко изабран на пет или седам година, уколико постоји већина у парламенту да изгласа смјену.

Прва погодна прилика да СНСД и ХДЗ покрену такву инцијативу могла би бити већ приликом усвајања годишњег извјештаја о раду ЦИК.