latinica  ћирилица
02/01/2023 |  17:03 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Штета од поплава у Приједору процијењена на 1,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Штета од недавних поплава у Приједору процијењена је на најмање милион и по марака. Вода је ушла у око стотину стамбених и више од стотину помоћних објеката, а оштећени су путеви и мостови.
Поплаве у Приједору - Фото: РТРС
Поплаве у ПриједоруФото: РТРС

Породица Радаковић из Тополика штету процјењује на више од 10 хиљада марака. Вода у приземљу била је висине 60 центиметара. Уништени су подови, намјештај и уређаји.

- Због поплава ми смо морали обезбиједити једну просторију горе у поткровљу. Имамо двоје унучади, малих, којима смо морали изнајмити стан, снаха буде с њима, јер немају услова одвје да живе - рекла је Нада Радаковић из Приједора.

Изливање ријечице Милошевице поплавило је и дом породице Леловић. У приземљу је практично све уништено. Цвита Леловић супруга је погинулог борца, а њена кћерка живи у приземљу. Ово је друга поплава само ове године.

- Шта од ствари и шта је ту за употребу – ништа. Значи, све смо морали реновирати. Општинама нам даје та средства. Обнављамо - навела је Цита Леловић.

Породица Давидовић сама је почела реновирање поплављене куће. Штету процјељују на више од 10 хиљада марака.

- Ми сад радимо, дигли смо подове и слаијевамо поново тлакове, мијењамо стиропор, мијењамо све и сад опет треба керамику или нешто на то, морамо обновити - навео је Милан Давидовић.

Комисије за процјену штете у Приједору још нису завршиле са радом. До сада су установиле да је у 72 домаћинстава вода ушла у собе, а у 32 у купатило или оставу. Оштећено је 78 путних праваца и седам мостова, а појавило се и пет клизишта. Штета је, за сада, процијењена на 1,5 милиона марака.

- Грађани могу очекивати подршку и подршку могу очекивати прво они грађани гдје је вода упла у стамбене објекте, тачније у објекте, спаваће собе и дневне боравке. За сбве остало, ми ћемо сагледати ситуацију и видјети која је то штета и складу наравно са финансијким могућностима нашег града, и наравно уз подршку Владе Републике Српске, видјети шта је реално у том моменту да ми учинимо - навео је градоначелник Приједора Слободан Јавор.

Влада је обезбиједила подршку од 200 хиљада марака, а Град ће такође обезбиједити дио новца за обештећење грађана, каже Јавор. Из Вода Српске раније је најављено да ће уговор о уређењу дијела корита Милошевице у дужини 1.700 метара бити потписан најкасније до краја овог мјесеца.