latinica  ћирилица
03/01/2023 |  12:12 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Приједор и Српска опростили се од Љубише Араманде и његове кћерке Андрее (ВИДЕО)

Уз присуство породице, великог броја пријатеља и радних колега на Градском православном гробљу у Приједору сахрањени су Љубиша Араманда и његова кћерка Андреа који су настрадали у паду малог спортског авиона, посљедњег дана прошле године.
Комеморација Араманди и његовој кћерки - Фото: РТРС
Комеморација Араманди и његовој кћеркиФото: РТРС

Прије сахране у Позоришту Приједор у подне је одржана комеморација током које су на екрану приказане бројне фотографије Љубише и његове кћерке док су заједно планинарили и возили се авионом, али и са члановима породице и пријатељима.

Љубишу Араманду Приједорчани знају као човјека који је уложио сву своју снагу и знање у развој ваздухопловства у граду на Сани. Био је страствени љубитељ висина, волио је да осваја и планине. Био је члан планинарског друштва "Клековача", предсједник Планинарског савеза Републике Српске, радник Електродистрибуције Приједор, спортиста и добровољни давалац крви.

Његова кћерка Андреа Араманда била је пред дипломирањем на Економском факултету, али и носилац црног појаса у каратеу.

Предсједник Надзорног одбора Планинарског савеза Републике Српске Радоја Војводић рекао је на комеморацији да се са великом тугом и невјерицом опраштају од Љубише.

Фото: РТРС

- Опраштамо се од Љубише који је био лављег срца, нашег брата, пилота, једриличара. Сваку твоју ријеч смо слушали и упијали, а сада ћутиш. Ја морам сада да причам, а ноге ми клецају - рекао је Војводић.

Плаво ти небо друже, капетане, брату, рекао је Војводић, и чувај своју Андреу.

Синиша Вујаковић из Аеро-клуба Приједор рекао је да је Љубиша био велики ваздухопловац, хуманиста и човјек ријетко виђене енергије и преданости послу.

Драгослав Кабић, предсједник ГО СНСД-а Приједор, истакао је да се данас испраћа један од највећих и најхрабријих приједорских пилота, док се Андреа за кратко вријеме рада у Градској управи показала као изразито интелигентна у захтјевним задацима.

Прочитано је и опроштајно писмо радника Електрокрајине, гдје је Љубиша био запослен.

- Памтићемо га по доброти, племенитости и пријатељству - рекла је Данијела Љубичић која се у име колектива опростила од Љубише.

Од Љубише и кћерке Андрее опростили су се и из Планинарског савеза Србије.

- Планинари Србије данас тугују заједно са планинарима Републике Српске. Постигли смо заједно резултате у нашој сарадњи, али нисмо завршили тај посао. Наставићемо и једном ћемо се на том путу поново срести - навео је Зоран Контић из Планинарског савеза Србије.

Од Андрее се писмом опростила и Азра Мухерина, у име њених пријатеља.

Од бројних телеграма на комеморацији су прочитани изрази саучешћа српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, Министарства породице, омладине и спорта Српске и градоначелника Приједора Слободана Јавора који је данашњи дан прогласио даном жалости.

Изасланик предсједника Српске Радован Ковачевић уписао се у Књигу жалости која се налази у холу Позоришта Приједор.