latinica  ћирилица
03/01/2023 |  16:39 ⇒ 04/01/2023 | 09:03 | Аутор: РТРС

Свечани дефиле у Источном Сарајеву биће одржан достојанствено без обзира на окупљање Бошњака

Свечани дефиле у Источном Сарајеву поводом 9. јануара - Дана Републике Српске биће обиљежен масовно и достојанствено, без обзира на најављена окупљања бошњачких ратних удружења, поручио је предсједник Општинске борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак.
Источно Сарајево (Фото: Wikimedia Commons) -
Источно Сарајево (Фото: Wikimedia Commons)

Тушевљак је рекао да је Република Српска настала 9. јануара, који ће увијек бити обиљежаван широм Српске не вријеђајући никога.

- Ми смо мирољубив народ и обиљежавањем нашег најзначајнијег дана не вријеђамо нити угрожавамо никога. Желимо да поручимо сусједима Бошњацима да уживају и буду стрпљиви и да не чине неке глупости и испаде који би само нарушили ионако тешке односе између Срба и Бошњака - навео је Тушевљак.

Тушевљак је рекао да је крајње вријеме да се сви у БиХ окрену економском развоју и суживоту, те да свако обиљежава своје датуме водећи рачуна да никога не угрожава.

- Срби обиљежавају 9. јануар у Републици Српској, а не у Федерацији БиХ и грађани треба да се окупе у свим локалним заједницима како би исказали колико им је Српска важна - рекао је Срни предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Остојић је истакао да ће Српска наставити да обиљежава Дан Републике као и до сада, те позвао грађане на прославу 9. јануара широм Српске.

- Имамо право да Дан Републике обиљежавамо у сваком дијелу Српске, у сваком граду - изјавио је Остојић поводом најаве окупљање бошњачких ратних удружења у Сарајеву против обиљежавања 9. јануара.

Он је навео да ове године Српска обиљежава 9. јануар не само у Источном Сарајеву, него у цијелој Републици.

- Република Српска ће славити Дан Републике, 9. јануар, без обзира на политике бошњачких удружења проистеклих из минулог рата којима смета постојање Српске - изјавила је Срни предсједник републичког Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић.

- Славићемо је док будемо живи. Они нека своју мржњу носе са собом, а ми ћемо и даље славити, прослављати и радовати се Републици Српској и њеном дану. Живјећемо у Српској и трудити се да она што више напредује и да ми живимо што боље, а душмани нека раде свој посао - изјавила је Рајилићева.

Рајилићева је позвала грађане Српске да у свакој општини Републике прославе 9. јануар.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић позвао је све грађане широм Српске на величанствено обиљежавање Дана Републике, 9. јануара.

Након најаве окупљање бошњачких ратних удружења у Сарајеву против обиљежавања Дана Републике, Носовић је рекао Срни да њима смета све што је српско, додајући да је Источно Сарајево саставни дио Републике Српске.

- Како ми немамо ништа против и никад не оспоравамо када се они окупљају у Сребреници, иако је то на територији Републике Српске? - упитао је Носовић.

Носовић је рекао Срни да прослава Дана Републике представља битан догађај за будућност Републике, те ће наставити да га обиљежава

Никакве акције бошњачких удружења проистеклих из прошлог рата неће утицати на постојање Републике Српске и прославу њеног Дана - 9. јануара, поручила је данас предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић и позвала све борце са Пала да се придруже дефилеу у Источном Сарајеву.

Коментаришући најаву сутрашњег окупљања ових удружења поводом обиљежавања Дана Републике Српске, Лазаревићева је рекла да Бошњаци тиме не доприносе стабилизацији и миру у БиХ.

- Самим тим нарушава се стање које ни толико година након рата не иде у смјеру који ће људима омогућити бољи и квалитетнији живо - изјавила је Лазаревићаева.

Нико не може утицати на обиљежавање Дана Републике Српске, 9. јануара, а бошњачка ратна удружења слободно могу да окупљају у свом кругу и својој Федерацији БиХ, рекао је данас предсједник Скупштине општинске Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац.

Поводом најаве окупљања бошњачких ратних удружења против обиљежавања Дана Републике, Шеховац им је поручио да се баве економским питањима, а не тиме да ли Срби обиљежавају Дан Републике Српске.

Бошњачка страна ће наставити да ради на унитаризацији БиХ, али је само јака Република Српска гарант опстанка српском народа на овом простору, рекао је Срни ратни командант Специјалне јединице "Вукови са Дрине" Војске Републике Српске Милан Јоловић Легенда.

Након најаве окупљање бошњачких ратних удружења у Сарајеву против обиљежавања 9. јануара- Дана Републике Српске, Јоловић је рекао да је то још један у низу доказа да се они никад неће помирити са постојањем Српске.

Он је истакао да ће та страна и даље радити на њеном урушавању и унитаризацији БиХ, те нагласио да Дан Републике Срспке нико не може узети.

Бошњачка удружења проистекла из минулог рата најавила су за сутра окупљање у Музеју храбрости у Сарајеву поводом обиљежавања Дана Републике Српске 9. јануара, а позвали су све, од "Зелених беретки" до "Удружења генерала".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.