latinica  ћирилица
03/01/2023 |  20:03 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Хидролошка ситуација у Српској повољна (ВИДЕО)

Захваљујући обилним падавинама у новембру и децембру, хидролошка ситуација у акумулацијама електроенергетског система Републике Српске је добра. Електране, које немају озбиљније акумулације, сав доток прерађују на дневном нивоу. Због просјечно високих дневних температура за ово доба године, и цијене струје на отвореном тржишту су мање.
ХЕ Вишеград - Фото: РТРС
ХЕ ВишеградФото: РТРС

Мања је и потрошња струје на дневном нивоу, у односу на период прије једне године. О промјени цијене струје, као могућем узроку смањења, моћи ће се говорити тек послије обрачунског периода.

- Можемо рећи да је потрошња првог и другог јануара, у односу на прошлу годину, мања за 9 -10 одсто. То смањење, првенствено је изазвано високим температурама за ово доба. Оне су за неких 3-4 степена веће у односу на исти период прошле године - истиче извршни директор за техничке послове МХ Електропривреда Републике Српске Иван Копривица.

Хидроакумулација “Билећа“, која је резерва енерегије у домаћем систему, тренутно је изнад плана, и представља сигурност за домаћи конзум. Тренутно су у погону два агрегата ХЕ на Требишњици.

- Кота је изузетно добра за ово доба године, она је у складу са нашим плановима и очекивањима. Очекујемо и у овом мјесецу одређене количине падавина, с обзиром да је статистички гледано, јануар један од најкишнијих и неће бити проблема са електричном енергијом у Српској - нагласио је Милан Митровић, извршни директор за управљање системом, ЗП Хидроелектране на Требишњици.

За хидроенергетичаре, дугорочно, проблем може бити недостатак снијега на планинама, који представља залихе воде у залеђу сливних подручја.

- Агрегати су расположиви за потребе система, а наравно, доста тога зависи од тржишта електричне енергије, у празничним данима примјетан осјетан пад цијена, али мислим да ће, када празници прођу, и цијене бити веће - рекао је Митровић.

То ће, уколико се укаже потреба, створити простор и за извоз електричне енергије. Из Електропривреде су потврдили да су у пуној погонској спремности и двије термоелектране, и да на залихама има довољно угља.