latinica  ћирилица
04/01/2023 |  12:42 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Вишковић: Са Дана Републике поруке мира, љубави и толеранције (ВИДЕО)

Са Дана Републике, 9. јануара, послаћемо поруке мира, љубави и толеранције, поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он се осврнуо и на окупљања бошњачких удружења проистеклих из минулог рата, поводом обиљежавања Дана Републике Српске 9. јануара.

- Посљедњих неколико дана појављују се протести неких невладиних организација. Република Српска је безбједна дестинација и са поносом истичемо да припадници других народа, без обзира на вјеру и нацију, који овдје живе, имају сва права Уставом загарантована. Нисам сигуран да српски народ у ФБиХ има иста таква права, за која се такође боримо - истакао је Вишковић за РТРС.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.