latinica  ћирилица
06/01/2023 |  13:00 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Додик: Нико не може спријечити обиљежавање Дана Републике (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нико не може спријечити да Република Српска обиљежи свој 31. рођендан и нагласио да би одустајање од 9. јануара значило поништавање историје.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Без обзира на све свјетске мешетаре и оне који су тражили да се од тога одустане, наши су људи остали упорни и ми то морамо да поштујемо - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је 9. јануара 1992. године донесена одлука о формирању Српске Републике БиХ која је неколико мјесеци касније добила назив Република Српска.

- Донесен је и Устав 28. фебруара, а све се десило прије иједног опаљеног метка на простору БиХ, што значи да је Република Српска створена у миру и у миру и обиљежава свој дан - рекао је Додик и додао да то шта, како каже, разни администратори и мешетари о томе мисле, је њихов проблем.

Предсједник је поручио да се тај дан не може помјерити.

- Ако би био помјерен само на сљедећи дан, тиме би била поништена историја, а ми немамо намјеру да то чинимо - поручио је Додик.

Он је истакао да је циљ дефилеа у Источном Сарајеву окупљање грађана тога краја, а не изазивање било кога у Сарајеву.

- Те морбидне идеје о томе да ће они спријечити аутобусе говори о њима, а не о нама. Очигледно да је неко под утицајем странаца рекао да нема тих барикада - навео је Додик.

Додоа је да је била непотребна и најава протеста поводом Дана Републике у Кантону Сарајево.