latinica  ћирилица
06/01/2023 |  19:31 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије за РТРС: Срби народ наде, без обзира на тешкоће и искушења (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у интервјуу за РТРС да српски народ и данас, као и увијек до сада, има наду без обзира на тешкоће и искушења кроз које пролази, истичући да је Божић празник наде, али и много више од тога.
Патријарх Порфирије - Интервју - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије - ИнтервјуФото: РТРС

- Рођење Сина Божијег превазилази људску логику која има потребу да све разумије, а то значи да обухвати и на неки начин пороби, и у том смислу "знати" и "разумјети" за нас хришћане није исто. Знање је нешто што је резултат, плод сусрета и обухвата читавог човјека, не само његову логику, разум, знање је нешто што је посљедица љубави - нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да на дан Божића знамо да је Бог међу нама и са нама.

 

Он је изразио задовољство и срећу што први пут, као патријарх српски, говори за Радио-телевизију Републику Српску.

- Иако су турбулентна времена, осјећам неизмјерну и неописиву срећу што први пут говорим за вашу телевизију, односно за нашу браћу и сестре у Републици Српској, у БиХ. За мене је не само радост, него и истински благослов кад могу да имам било коју врсту комуникације са свима који су са тих простора јер и сам вучем поријекло из тих крајева, те народ Републике Српске, све православне у БиХ осјећам као свој народ, као своју духовну дјецу - рекао је патријарх Порфирије.

Додао је да су му блиски и драги сви људи који живе у Републици Српској, без обзира на вјероисповијест и националност.

Патријарх је пожелио српском народу у Републици Српској да буду оно што јесу и да то на најбољи начин представљају и остварују.

- Православним Србима у Српској посебно желим да буду оно што јесу и да то на најбољи могући начин презентују и остварују да би то било у коресподенцији са другим људима, да би могло бити разумљиво и прихваћено - рекао је патријарх српски.

Говорећи о Србима на Косову и Метохији, патријарх Порфирије је истакао да српском народу већ дуго није лако живјети на Космету, нарочито у посљедње вријеме, али је СПЦ увијек уз свој народ.

- За нас је Косово завјет, односно позив на врлину, на пуноћу и љепоту живота, позив на трагање и проналазак смисла постојања. Ништа природније нема него да будемо уз свој народ и да, када говоримо о Косову, молимо се за све људе који тамо живе - истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је подсјетио да се на Косову и Метохији налазе највеће српске светиње и манастири и да српски народ, све док је тако треба да буде сигуран у извјесност мира прије или касније.