latinica  ћирилица
08/01/2023 |  10:03 ⇒ 11:40 | Аутор: РТРС

У Бањалуци положени вијенци палим борцима; Цвијановић: Вјерујем у Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Дана Републике Српске на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци положени су вијенци.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска формирана у миру и да је одлука народа да се обиљежава Дана Републике важнија од политички мотивисане одлуке било којег суда.

Додик је истакао да је то што је Република Српска формирана у миру најбитније за обиљежје било које државе.

- Тада није било ратовања ни пуцањаве у БиХ и то је ствар која многима у БиХ смета - изјавио је Додик у Бањалуци, након полагања вијенца поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да вјерује у Републику Српску, њену способност да се развија, као и у снагу народа и институција.

Полагање вијенаца (Фото: СРНА)

- Како доликује, полагањем вијенаца и исказивањем поштовања према онима који су бранили и одбранили слободу у којој живимо, почињемо обиљежавање Дана Републике - изјавила је Цвијановићева.

Нагласила је да је 9. јануар дан народне воље који се обиљежава с пуним правом и у пуном капацитету.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Српска славити Дан Републике све док Срби живе на овим просторима и да је то завјет погинулим борцима Војске Републике Српске који су најзаслужнији за стварање Српске.

- Дан Републике Српске је светиња за Српску. Без обзира да ли неко покушава оспорити овај датум, ми ћемо славити 9. јануар све док ми који живимо на овим просторима будемо жељели - рекао је Вишковић  у Бањалуци након полагања вијенца на Споменик палим броцима поводом обиљежавања Дана Републике.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да не смију бити заборављени они који су дали животе за стварање Српске и слободу српског народа.

- Сваки дан се будимо захвални онима који су стварали и дали животе за Републику Српску. Зато што смо научили лекцију не чекамо правду, него се за њу боримо сваки дан - рекао је Стевандић.

Девети јануар припада сваком човјеку који живи на овим просторима, а обиљежавање Дана Републике требало би да постане традиција, поручио је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.