latinica  ћирилица
08/01/2023 |  10:54 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Бјелица: Република Српска је ојачан темељ западних српских земаља

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је Република Српска ојачан темељ западног српства, и једина гаранција опстанка и будућности српског народа западно од Дрине, а 9. јануар је прилика да још једном искажемо јединство нашег народа.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

- Српска култура је полицентрична и простире се од Хиландара до Сентандреје и од Кладова до Трста. Република Српска представља ојачан темељ западних српских земаља, јер је БиХ као српска земља престала да постоји. Република Српска је сада она "предстража Србије" како је то за бившу БиХ писао Стеван Мољевић, или "предстража славе и плача" како то каже професор Ђорђе Вуковић - истакао је Бјелица у изјави за Срну.

Поводом 9. јануара, Дана Републике, Бјелица је указао да је Република Српска прва помоћ и Републици Српској Крајини и Црној Гори, која од августовских промјена покушава да врати душу.

- Петровићи су се још ономад, приликом борби за ослобођење, вајкали што је умјесто Шумадија друга српска држава названа Србија. Било је то по њима прерано, да се зове Србија, а да није ослобођено све од БиХ, преко Славоније, Барање, Срема, Бачке и Баната до Косова, Метохије, Македоније, јер све ове области уз Шумадију и Црну Гору и Брда, чине Србију - подсјетио је Бјелица.

Он је нагласио да је Свети Стефан Дан Републике Српске, а Српска је област, регија, административна област попут Шумадије или Црне Горе или Баната...

- Живјела Република Српска, живјела Србија, живијело српство! - поручио је Бјелица.