latinica  ћирилица
08/01/2023 |  12:16 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Карађорђевић: Идеали слободе - темељ Републике Српске и Србије

Принц Александар Карађорђевић честитао је данас грађанима и Влади Републике Српске Дан Републике и поручио да су идеали слободе уткани у срж српског народа темељ на коме и данас стоје и Република Српска и Србија.
Принц Александар Карађорђевић (Фото:  EPA/SASA STANKOVIC) -
Принц Александар Карађорђевић (Фото: EPA/SASA STANKOVIC)

Принц Александар је поручио да је Република Српска, осим Србије, једино мјесто на свијету гдје се осјећа као код куће, да тамо припада и да је на своме.

- Дрина никада није била и никада неће бити граница, јер када постоје љубав, поштовање и нераскидиве везе, границе никада не може ни бити. Стога упућујем најтоплије и најискреније поздраве нашој браћи и сестрама у Републици Српској - навео је принц Александар Карађорђевић.

Он је истакао да су грађани Републике Српске и у најтежим временима били чврсти у чувању и очувању српског идентитета и традиције, и поштовању вијековних завјета српских предака – "да негујемо и бранимо слободу, част и достојанство као једно од највећих блага нашег народа".

Принц Александар поручио је да су идеали слободе који су уткани у саму срж српског народа, темељ на коме и данас стоје и Република Српска и Србија, и стајаће и у временима која долазе.

- Свим грађанима Републике Српске желим добро здравље, сигурност, сваку срећу и благостање у личном животу. Желим Републици Српској успех и напредак - поручио је принц Александар Карађорђевић.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.