latinica  ћирилица
08/01/2023 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска - трајна и непорецива уставна категорија

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки поводом Дана Републике да је Српска непорецива уставна категорија и трајни завјет њених најбољих синова који су живот уградили у њене темеље.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- У души и срцу сваког нашег човјека, Дан Републике представља дан националног поноса, дан када славимо једно од највећих националних достигнућа српског народа у његовој новијој историји - навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је додао да Република Српска, рођена у турбулентним, преломним временима, стасала кроз борбу за одбрану свог народа, данас, у миру, остаје трајни залог сваког човјека који је носи у срцу, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Он је нагласио да је Српска заједнички дом и израз воље да српски народ остане и опстане на својим огњиштима.

- Оно што носимо у срцима, ниједна неправедна одлука, ниједан суд, ниједан појединац не може да избрише - истакао је Вишковић.

Премијер Српске је позвао српски народ да свечано и достојанствено обиљежи 31. рођендан своје отаџбине, дајући завјет њеним најбољим синовима да Република Српска, упркос изазовима, остаје трајна и непорецива уставна категорија.

Вишковић је додао да се Република Српска брани истрајним инсистирањем на тековинама Дејтонског мировног споразума, те сталним унапређењем квалитета живота свих својих грађана.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.