latinica  ћирилица
09/01/2023 |  10:37 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Ђокић: 9. јануар - дан слободе и поноса

Институције Републике Српске и грађани остају посвећени њеном очувању, стабилности и укупном друштвеном развоју, а посебно економском, истакао је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поводом 9. јануара - Дана Републике.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је подсјетио да је Република Српска у претходне три деценије прошла кроз много изазова у покушајима њеног ломљења, деградирања и умањивањивања вриједности њеног постојања и укупног значаја, саопштено је из Социјалистичке партије.

- Међутим, њени грађани и институције су је очували и показали како се воли и поштује. Девети јануар је дан слободе и дан поноса. Нека Република Српска живи заувијек - поручио је Ђокић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.