latinica  ћирилица
09/01/2023 |  17:23 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Свечани дефиле протекао мирно

Свечани дефиле који је одржан данас у Источном Новом Сарајеву поводом Дана Републике Српске - 9. јануара, а којем је присуствовало неколико десетина хиљада грађана, протекао је мирно и није забиљежен ниједан иницидент, потврђено је Срни у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Свечани дефиле у којем је око 2.500 учесника цивилног сектора и Министарства унутрашњих послова Републике Српске одржан је данас на улицама Источног Сарајева поводом Дана Републике - 9. јануара.

Цивилни сектор чинило је 37 ешалона, а ешалон МУП-а чинио је Заставни вод, тринаест ешалона јединица и шест моторизованих ешалона.

Премијерно је приказано и тактичко возила "вихор", а учесницима су представљена и сва полицијска службена возила.

Ово је први пут да се свечани дефиле организује у неком другом граду, а да то није Бањалука.

Прије свечаног дефилеа грађане и учеснике поздравили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.