latinica  ћирилица
09/01/2023 |  19:20 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Вишковић: Слобода на првом мјесту

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је за Републику Српску слобода на првом мјесту, док материјалне ствари представљају само надоградњу те слободе.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је на Свечаној академији у Милићима одржаној поводом обиљежавања Дана Републике захвалио свима који су у стварању Републике Српске учествовали од њеног првог дана.

- То су наши суграђани, привредници, борци, наше породице и сви они који су су када је било најпотребније стали у прве редове да бране, стварају и да Републику Српску направе по мјери српског народа - рекао је Вишковић.

Он је поручио да Република Српска припада српском народу, упркос некима који мисле да није тако.

- Ово је наша очевина, дједовина и ово ће остати наша земља. Ми нисмо никакви босански Срби. Ми смо Срби и имамо право на своју земљу - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је Србима у Републици Српској Србија матица, али да је гарант њихове слободе и опстанка Република Српска.

- Поносан сам што сам на Бадње вече у Милићима видио велики број људи, омладине окупљене око наше цркве, која треба да нас окупља и да нас води као што нас је водила уназад 800 година - рекао је Вишковић.

Он је грађанима захвалио што су својим присуством увеличали Свечану академију поводом обиљежавања Дана Републике, те их поздравио традиционалним поздравом – "Мир Божији – Христос се роди!".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.