latinica  ћирилица
09/01/2023 |  19:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Српска послала поруку мира, а добила пријетње из Сарајева и дијела међународне заједнице (ВИДЕО)

Република Српска је 9. јануар прославила достојанствено, онако како и доликује овом важном датуму.
Свечани дефиле - Фото: РТРС
Свечани дефилеФото: РТРС

Одали смо поштовање онима који су је стварали и послали поруке мира, а добили пријетње из политичког Сарајева и дијела међународне заједнице због, како кажу, обиљежавања неуставног празника.

Не чуде поруке из другог ентитета како Република Српска обиљежава празник оспорен од Уставног суда, и који са странцима и Бошњацима кроји одлуке по њиховој мјери.

Али изненађују пријетње дијела међународне заједнице, па и данашња Европске комисије, која покушава да оспори историјску чињеницу, да је Република Српска створена у миру – 9. јануара.

Да ли су под притиском Америке из Брисела запријетили предсједнику Српске Милораду Додику што је одликовао предсједника пријатељске нам Русије Владимира Путина.

Па се отвара питање, има ли Република Српска право да има пријатеље?

- Уколико Додик ипак одлучи да највише одликовање Републике Српске додијели Путину и настави да чини неприхватљиве потезе, ЕУ ће то имати на уму и одлучити о новим корацима протов Додика - изјавио је портпарол Европске комисије Петер Стано.

Бриселу је итекако познат неутралан став Републике Српске по питању санкција Русији.

Није им непозната ни чињеница да је Руска Федерација, гарант Дејтона и члан Савјета за спровођење мира у БиХ.

- Неки су други кршили Дејтон, када се Русија томе супростављала. То није од јуче, и нема никакве везе са Украјином, иако ће многи то тако да протумаче - нагласио је Додик.

Један од тумача Дана Републике је и човјек без легитимитета у БиХ, Кристијан Шмит.

Па, осим што пријети посљедицама упозорава и на присуство јавних службеника на свечаном дефилеу, јер не поштују Устав.

Очигледно да Шмит и Америчка амбасада помно прате поједине сарајевске медије који су скенирали све присутне, посебно званице.

Објективом камере зумирали су и сина предсједника Србије, као и све министре који су у Источно Сарајево дошли из српске престонице.

Добили су одговор од шефа српске дипломатије Ивице Дачића. Подсјетио их је да Србија има специјалне везе са Републиком Српском, да поштују територијални интегритет БиХ, али да прије свега воде рачуна о свом народу у складу са међународним конвенцијама.

- Република Српска уставно загарантована и међународним актима. То никакве везе нема са питањем суверенитета и територијалног интегритета БиХ, одлукама Суда и тако даље - рекао је Дачић.

Ни овај догађај није могао проћи без Бисере Турковић, још актуелниг министра спољних послова у Савјету министара, која је премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу упутила протестно писмо јер су обиљежавању Дана Републике присуствовала два министра црногорске Владе.

У писму се Бисера поново позвала на одлуку Уставног суда према којој 9.јануар – датум стварања Српске не може бити њен празник.

- Не може ниједна судска одлука промијенити ту чињеницу. Лакше је да тај срамни суд, Уставни суд промијени ту одлуку, да би ови у Сарајеву били мање оптерећени. Морају да се почну навикавати да Срби неће одустати од обиљежавања Дана Републике 9. јануара - рекао је Додик.

Историја се десила. Вријеме је да сви они који покушавају негирати чињеницу схвате да вољу једног народа не могу промијенити. А данас је српски народ достојанствено, без вријеђења другог и другачијег, са тробојкама, прославио Дан Републике!