latinica  ћирилица
10/01/2023 |  11:34 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

У Новом Граду одата почаст погинулима за одбрану Српске (ВИДЕО)

Дан Републике Српске, 9. јануар, обиљежава се данас у Новом Граду гдје је служен парастос и положени вијенци за 348 бораца са подручја ове општине који су животе дали за Српску.
Нови Град - обиљежавање - Фото: РТРС
Нови Град - обиљежавањеФото: РТРС

Предсједник Предсједништва Борачке организације у Новом Граду Немања Старчевић рекао је да Република Српска 27 година рођендан слави у миру и да је обавеза свих да раде на томе да Српска сваки дан буде јача.

- Наш задатак је да младим генерацијама оставимо обавезу достојанственог обиљежавања Дана Републике Српске и да радимо да нам Српска сваки дан буде јача - рекао је Старчевић.

Парастос је служен у Храму Светих апостола Петра и Павла, а потом су положени вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Вијенце су положиле делегације општине, општинске Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења старјешина Војске Републике Српске и Полицијске станице Нови Град.

Након тога уприличена је посјета спомен-соби.

У Новом Граду у 12.00 часова почиње свечана академија на којој ће бити приказан документарни филм "Није срце од камена јаче" аутора Недељка Лајшића, посвећен Кристини Марчета из Сводне, првој мајци која је у минулом рату изгубила три сина.

Кроз редове Новоградске бригаде у минулом рату прошла су 8.263 борца, а од 348 бораца с подручја ове општине који су своје животе дали за Српску, 261 је погинуо у редовима бригаде, док је 1.175 рањено.