latinica  ћирилица
10/01/2023 |  13:44 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Свечана академија у Брчко Дистрикту - Дан Републике Српске несумњива чињеница (ФОТО/ВИДЕО)

У Брчко Дистрикту је поводом Дана Републике Српске одржана Свечана академија.
Свечана академија у Брчком - Фото:
Свечана академија у БрчкомФото:

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да 9. јануар треба да се поштује и слави без обзира на пријетње које је данас добио.

- Дан Републике је несумњива чињеница, ја нећу да устукнем, ми нећемо да се повучемо - рекао је Додик на прослави Дана Републике у Брчком.

Истакао је да Српска није земља из ината већ народна, слободна и загледана у будућност, али свјесна себе и своје историје.

Истичући да су Срби у Брчком за Српску једнаки свим грађанима Републике Српске, Додик је најавио велике пројекте изградње трасе ауто-пута на овом подручју које је Српска спремна да финансира, као и на изградњу гасовода који би обезбиједио јефтин енергент.

Свечана академија у Брчком (Фото: predsjednikrs.net )

Обиљежавању Дана Републике у Брчком присуствали су и премијер Радован Вишковић, министри, народни посланици, челници дистрикта и бројни грађани.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић пожелио је на 31. рођендан Републике да Српска јача и да буде вјечна и истакао да се, упркос специфичном статусу дистрикта, Срби у Брчком не одричу свог идентитета.

Свечана академија у Брчком (Фото: predsjednikrs.net )

- Република Српска је рођена 9. јануара и свако оспоравање континуитета је правно неутемељено, Дан Републике се не слави само тамо гдје нема Срба - рекао је Милић

Бесједник на свечаној академији Часлав Копривица је рекао да је слобода кључни предуслов опстанка Срба западно од Дрине, а слободна и недјељива Република Српска оличење сигурности за српски народ у БиХ.

Презтходно су делегације положили вијенце и цвијеће на Споменик српским браниоцима Брчког.