latinica  ћирилица
10/01/2023 |  19:38 ⇒ 11/01/2023 | 07:25 | Аутор: РТРС

Опсесивна сарајевска борба против историје; 9. јануар поново на мети (ВИДЕО)

На величанствено обиљежавање Дана Републике Српске, Сарајево је и овај пут негодовало, чак и гласније него ранијих година.
Свечани дефиле у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Свечани дефиле у Источном СарајевуФото: РТРС

Засметало је Сарајеву и наклоњеним странцима, све: од развијених тробојки, присутних гостију, учесника дефилеа, одликовања, па до ватромета.

Република ће обиљежавати свој рођендан свидјело се то коме или не, јединствен је одговор из Српске.

Опсесивна сарајевска "офанзива" против историје. И против 9. јануара! Масовна психоза завлада чим Нова година "закуца" на градска врата.

На демократско обиљежавање празника да одговоре недемократским методама, утркују се у наученој, једноумној сарајевској историји "огрезли" историчари, политичари, наручени аналитичари, "новинарчине" по диктату, "окуражени" псеудо - ликови идентитета скривеног иза тастатуре.

Сви они који наручено или истински, маштају о "грађанској" БиХ - али уз текбирања, ратне заставе и исламистичку орнаментику!

И овај рођендан Српске потврдио је сарајевско правило! Чак и агресивније од претходних јер је прослављен у поднебљу гдје је Српска рођена.

- Ми овдје обиљежавамо Дан Републике и то је важно и важнији су ови успјеси које ми остварујемо него да ли ће неки тамо из своје сујете или мржње нешто учинити у тој Федерацији. Нек раде шта хоће - поручио је предсјендик Српске Милорад Додик.

Још док су вршене припреме за мирнодопске слављеничке активности и свечани дефиле припадника легалних и легитимних организација, из Сарајева су одјекивали позиви на мобилизацију, на неуставно и паравојно оргијање.

Кулминирало је са првим звуцима корачница. По исторошеној матрици већ пропалих тужилачких предмета "Референдум" или "Сејдић- финци" сарајевска удружења, а међу њима и она у којима сједе ратни бошњачки официри и војници за злочин осумњичени, поднијела су кривичне пријаве против званичника Српске па и саме слављенице – Републике Српске и градова домаћина славља, због наводног непоштовања одлука Уставног суда БиХ и како креирају, "уношења немира међу становништво".

А из Српске одаслате искључиво поруке мира, јединства и толерације, поручује један од оптужених – премијер Српске Радован Вишковић.

- Важно је да је Српска настала 9. јануара 1992. године у миру. Први ексцеси који су се десили у БиХ су из априла 1992. године што значи да је Српска тада већ имала три мјесеца свога постојања. Све оно што неки други славе у БиХ је везано за та несрећна ратна дешавања. И свима онима који имају било шта да кажу против нашег рођендана, ми позивамо да сједнемо, разговарамо и видимо шта коме није јасно - истакао је Вишковић.

А Сарајеву и дијелу наклоњених му легалних и нелегалних међународних званичника, чини се није јасно ни због чега је предсједник Српске одликовао руског предсједника Владимира Путина, па пријете и инсинуирају.

Смета ли им то, евентуално, што Руска Федерација чврсто заступа одредбе Дејтонског мировног споразума пита амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

- Ова критика ОХР-а одлуке предсједника Српске Милорада Додика сасвим је безвезе, у ствари то и није њихов мандат да каже за то. С друге стране ОХР да прича нешто о моралу то је сасвим аморално у овом дијелу. И због тога ми мислимо као Руска Федерација, ми ћемо и поштовати Дејтонски мировни споразум, ми ћемо развијати односе са БиХ као пријатељском државом - нагласио је Калабухов.

Док из Руске амбасаде стиже одговор како је став ОХР-а и нелегитимног Кристијана Шмита апсолутно некомпетентан, импотентан и ирелевантан, Додик другачијим не види ни оглашавање осталих амбасадора устоличених у Сарајеву.

- Ми смо изабрани од народа и ми ћемо у име народа говорити. Народ је изашао на референдум и рекао да је 9. јануар Дан Републике. И то је за мене важније него неко саопштење фрустираног америчког амбасадора. То ме не занима - рекао је Додик.

Не занимају сарајевске отровне стрелице ни предсједника Србије Александра Вучића.

Вучић каже да је поносан што његов син Данило воли Републику Српску и што је, у приватној режији, боравио на обиљежавању њеног рођендана.

Сличан политички шамар Сарајеву стиже и из црногорске пријестонице. Црногорски министар правде Марко Ковач каже да му је била част што је са колегом Александром Дамјановићем, након четврт вијека као функционер извршне власти, присуствовао рођенданском слављу Српске.

И његов претпостављени, премијер Црне Горе Дритан Абазовић оглушио се на јадиковке Бисере Турковић. Не пада му на памет да смјењује министре, што је протестном нотом прижељкивала дубоко компромитована министарка. Нити ће, каже Абазовић, бити дијелом сарајевске кампање.

А на сарајевску кампању, заборавне, неуке, па чак и свечарским ватрометом испрепадане сарајевске "стручњаке" подсјећа и правни савјетник предсједника Српске Милан Тегелтија.

Закон о празницима Републике Српске је измијењен и одлука Уставног суда, колико год накарадна и бесмислена била, је испоштована.

- Прослава било чега, па и Дана Републике 9. јануара, не може се правно забранити и није никакво кршење Одлуке Уставног суда који се бави само усклађеношћу закона са Уставом, а закон је усклађен са одлуком Уставног суда. Република Српска има право да сваког дана прави какву год жели прославу и за то јој није потребан никакав закон - нагласио је Тегелтија. 

А сваки сарајевски покушај оспоравања рођендана додатно само јача љубав према Српској њених грађана.

Своје су рекли још у септембру 2016. године на првом постдејтонском референдуму, када су крунисали српско достојанство, заштитили историју и одлучили да рођендан домовине прослављају када и како то желе. А не када им то други наметну политичким манифестима!