latinica  ћирилица
10/01/2023 |  22:07 ⇒ 11/01/2023 | 07:25 | Аутор: СРНА

Вучевић: Република Српска има право да обиљежава датум свог оснивања

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да Република Српска има право на обиљежавање датума свог оснивања и истакао да је то дубоко уткано у душу, емоције и размишљање народа у Српској.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Не можете то административно и технички да отргнете од народа и забраните, јер ће на овај или онај начин обиљежити дан када је донио одлуку да се формира Република Српска - истакао је Вучевић и додао да Република Српска као конститутивни дио БиХ има право на обиљежавање свог најбитнијег датума.

Према његовим ријечима, бошњачки народ у БиХ треба да разумије шта за Србе значи Република Српска и да је опстанак Српске услов опстанка БиХ.

Вучевић је нагласио да Србија досљедно поштује међународно право и Дејтонски мировни споразум чији је гарант, те признаје цјеловитост БиХ која се састоји од два ентитета, од којих је један Република Српска.

- У складу са међународним правом Србија има право на посебне везе са Српском и природно је да званичници Србије учествују у обиљежавању тих датума и прослава - рекао је Вучевић за Б92.

Вучевић је истакао да није било ниједне поруке званичника Србије која може било кога да иритира и да нико од њих није рекао ништа против другог народа.

Он је подсјетио на заједничко обиљежавање Дана српског јединства 15. септембра, затим сјећања на прогон Срба у "Олуји" и многе друге датуме.

Вучевић је нагласио да су односи Србије и Републике Српске братски, али да је Србија заинтересована и за најбоље могуће односе са бошњачким народом.

Говорећи о Косову и Метохији и негативном одговору Кфора на повратак дијела српских снага на Космет, Вучевић је навео да власти Србије детаљно разматрају разлоге због којих Кфор тврди да нису стечени услови за повратак.

- Има ту неколико могућих даљих упита од Србије, разматрамо и видјећемо који је сљедећи потез Србије по том питању и која ће бити даља наша одлука - додао је Вучевић.