latinica  ћирилица
11/01/2023 |  14:49 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

У Српској још нема новог подтипа вируса корона

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир рекла је да у Српској још нема новог подтипа вируса корона - кракен, за који научници претпостављају да је више заразан од других сојева јер има додатну мутацију због које се боље веже за ћелије.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Она је појаснила да тај вирус представља мутацију омикрона, тренутно доминантног соја вируса корона у свијету.

- Ријеч је о рекомбинантној мутацији што значи да садржи генетски материјал из различитих подтипова корона вируса - појаснила је Вукмирова и додала да научници за сада претпостављају да је ова варијанта отпорнија на имунолошки систем од других подваријанти омикрона.

Вукмирова је указала да је овај подтип вируса корона најзаразнији од свих досадашњих и тренутно се процјењује да има велики напредак у расту у односу на претходно циркулишуће сојеве у Сјеверној Америци /109 одсто/ и Европи /113 одсто/, иако су те процјене значајно неизвјесне.

- Процјењује се да је више од 40 одсто инфекција у САД узроковано сојем "XББ.1.5", што га чини доминантним подтипом у овој земљи - навела је Вукмирова за Срну.

Она је напоменула да постоји ризик да би ова варијанта могла имати све већи ефекат на број случајева вируса корона у ЕУ, али не у мјесецу који слиједи јер је варијанта тренутно присутна само на врло ниским нивоима у Унији.

- Постоје ране назнаке у САД да "XББ.1.5" није смртоноснији од других мутација омикрона - навела је Вукмирова.

Вукмирова је рекла да заражена лица, углавном, имају симптоме сличне прехлади, као што су цурење из носа, грлобоља, кашаљ и зачепљеност, али је мања вјероватноћа да ће имати неке озбиљније симптоме као што су висока температура, гушење, различите компликације и болничко лијечење.

- То се посебно односи на лица која су у потпуности примила вакцине и/или имају већ постојећи имунитет изграђен од прележане инфекције ковида у прошлости - истакла је Вукмирова.