latinica  ћирилица
12/01/2023 |  19:57 ⇒ 13/01/2023 | 07:42 | Аутор: РТРС

Колика ће бити најнижа плата - Послодавци нуде 673 марке, Синдикат тражи више од 1.000 (ВИДЕО)

Послодавци у Републици Српској нуде 673 марке, синдикат тражи више од 1.000. На којој цифри ће се ове године зауставити најнижа плата, још се не зна. Познато је једино да радничка заједница Српске прву понуду послодаваца сматра срамно ниском.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Кораком корњаче – тако се, кажу у синдикату, повећавају примања радника у Српској. Нова понуда од 673 марке, као најнижа плата најосјетљивије радничке категорије у Српској, у овој институцији кратко је оцјењена.

- То је неозбиљно, више је то ругање. 27.5 КМ, то вам је неколико хљебова, а знамо да је том истом хљебу цијена неколико пута расла - истакла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Циљ је, каже Мишићева, да радник са најнижом платом може да плати мјесечни трошак хране. Према посљедњој рачуници, то је 1.044 марке. Стога би толико требало да износи и најнижа плата. Можда не одмах у јануару, али то је циљ који се планира достићи током године.

- Најнижа плата је заштита оних који имају најнижа примања, али истовремено та плата гура и друге плате - додала је Мишићева.

Пословна заједница тренутно нуди 673 марке, наводећи да је повећање најниже плате значајно веће од раста плата и потрошачких цијена, јер је у новембру 2021. године најнижа плата износила 520 марака, а у новембру прошле године 650, што је повећање од 25 одсто.

- Најнижа плата у 2022. години, од 590 марака, треба да буде увећана за проценат увећања просјечне плате у периоду јануар-новембар 2022. године, односно за 14 одсто - наводе у Унији послодаваца Републике Српске.

У Привредној комори наводе – у овом одлучивању ваља имати на уму услове пословања у години иза нас. Њу је, наводи Перо Ћорић, обиљежио раст физичког обима производње од свега 1.8 одсто.

- Мислим да је нешто о чему би се могло разговарати максимално 700 КМ. То је већ 30 одсто у односу на почетак 2022. године - поручио је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Економиста Стево Пуцар каже – биће ово тешка година за све. Плате треба да расту, јер су и трошкови живота све већи, али треба водити рачуна и о томе да европска привреда успорава, а од чијих наруџби готово потпуно зависи и наша.

- Не треба занемарити ни позицију привреде у којој сад имамо успоравање европске економије, гдје је привреда сад у отежаној ситуцији, па јој не би требало додатно отежавати. Дакле – раст плата у сваком случају, али са размишљањем о томе како то утиче на привреду и колико може угрозити или не угрозити привреду - истакао је Пуцар.

Незванично, социјални партнери о овој теми требало би да разговарају већ наредне седмице. Не постигну ли договор, одлуку ће донијети Влада.

- Прва плата која се исплаћује за јануар 2023. биће у фебруару. Прије тога Влада ће сигурно донијети одлуку, као што је доносила свих ових година - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

У међувремену, Влада Федерације БиХ данас је утврдила најнижу плату. За 2023. годину она ће износити 596 марака, чиме је повећана за непуних десет одсто. Доходак до 1.000 марака у Федерацији неће бити опорезован.