latinica  ћирилица
13/01/2023 |  09:22 ⇒ 13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Нема тога у Србији ко ће прихватити независност самопроглашеног Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је рекао вишем савјетнику у Стејт депарменту Дереку Шолеу да нема тога у Србији ко ће прихватити независност самопроглашеног Косова, као и да је предсједник Србије Александар Вучић кључни гарант мира и стабилности у региону, Србији и на КиМ.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

Дачић је за телевизију Прва рекао да је истакао и да је Србија спремна за дијалог, али да се јасно зна шта су црвене линије.

Објаснио је да су те линије да нема изнова преговарања о Заједници српских општина, да Србија није вољна ни директно ни индикректно да призна независност тзв. Косова и да Србија неће дозволити погром Срба на КиМ, а да је обавеза Кфора да гарантује безбједност.

Дачић је истакао значај успостављања редовних контаката са Шолеом јер је битно да он говори коректне и позитивне ствари о Србији.

Навео је да се Шоле јуче појединачно састао са предсједником, премијерком и министром одбране Србије, те да он није присуствовао тим састанцима.

- Позитивно је када чујете од високог званичника САД да је ЗСО обавеза Приштине - рекао је он.

На питање да ли САД могу да сруше владу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Дачић је одговорио питањем: "А шта Американци не могу?".

Оцијенио је да САД желе да се формира ЗСО, по ономе што говоре.

- Ако запад жели да утиче на Приштину, има механизме. Они су Приштину и створили - рекао је он.

Поновио је да тзв. Косово није међународно призната држава, те да се са нових девет повлачења признања број држава који их признају као независно свео на 84 од 194 чланице УН.

- То је реално далеко да постану држава. Прије наше акције било је више од 110 земаља које су признавале тзв. Косово. Србија је фактор са којим мора да се разговара о политичком рјешењу. Хоће ли Приштина то спроводити, о томе мора да брине међународна заједница - рекао је он.

Говорећи о француско - њемачком приједлогу Дачић је истакао значај апсолутног јединства српске стране и исте аргументације и приступа.

- Нема нових преговора о договореном, односно о ЗСО. Нема признавања тзв. Косова. Ни сагласности за чланство у УН. Мора бити гарантована безбједност Срба на КиМ - поновио је он.

Дачић је оцијенио да је Курти "паликућа Балкана" и главна сметња регионалном миру и стабилности.

- Сви су тога свјесни. Док је времена треба утицати на њега. Хоћемо да наставимо дијалог о сваком модалитету, да причамо и кад нам се не свиђа, али тачно се зна шта можемо а шта не, нећемо никога да лажемо - закључио је Дачић.