latinica  ћирилица
13/01/2023 |  10:35 ⇒ 13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Заустављено цурење амонијака у Панчеву, утврђују се чињенице

Државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић рекао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације у Панчеву зауставили цурење амонијачне воде која је синоћ исцурила из камиона цистерне паркиране у панчевачком насељу Топола и да полиција обезбјеђује мјесто акцидента.
Азотара Панчево (Фото: azotara.com) -
Азотара Панчево (Фото: azotara.com)

Он је додао да су републичка и покрајинска инспекција за заштиту животне средине ноћас изашле на терен и да се утврђују све чињенице овог инцидента, као и да Завод за јавно здравље Панчево утврђује колике су количине амонијачне воде исцуриле и какво је тренутно стање животне средине у том дијелу Панчева.

Дујановић је потврдио да се 10 грађана Тополе јавило локалној Општој болници са дисајним тегобама, али је нагласио да нико није теже повријеђен. Навео је да је срећа у овом акциденту то што амонијачна вода садржи ниже концентрације амонијака.

Цистерна је са паркинга компаније "Сага" у Тополи требало да настави пут до фабрике цемента у Поповцу, којој је амонијачна вода била намијењена, рекао је Дујановић.

У насељу Топола код јужне индустријске зоне у Панчеву синоћ око 22.45 дошло је до цурења амонијака из ауто-цистерне која је била паркирана поред индустријског колосијека који припада Азотари Панчево.