latinica  ћирилица
14/01/2023 |  10:06 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уз кувано вино, весеље и етно спектакл дочекана Нова православна година (ВИДЕО)

Широм Републике Српске синоћ је дочекана Нова година по Јулијанском календару. Здравље, слога, љубав и јединство српског народа биле су жеље грађана. У Бањалуци је након богатог програма испред Храма Христа Спаситеља, тачно у поноћ служен молебан поводом православне Нове године.
Бањалука - дочек Православне Нове Године - Фото: РТРС
Бањалука - дочек Православне Нове ГодинеФото: РТРС

Уз молабан, кувано вино, весело друштво и прави етно спектакл Бањалучани али и бројни туристи дочекали су Православну нову годину. У "Паркићу" испред храма Христа Спаситеља у традиционалном духу посјетиоци свих генерација уживали су у наступу једне од најпознатијих пјевачица етно музике Биље Крстић и "Бистрик" оркестра као и младе етно пјевачице из Црне Горе Бранке Зечевић.

Поводом спектакулараног дочека на отвореном као гости наступали су и млада талаентована пјевачица анђеоског гласа са Кососва и Метохије Павлина Радовановић и Бањалучанин Данило Милосављевић. Православни вјерници су са осмјехом и пјесмом испратили стару, а са жељом да буде боља и успјешнија дочекали нову годину.

Док су неки нову годину годину по Јулијанском календару дочекали у кругу породице, други су се ипак одлучили да је прославе у кафићима, ресторанима или клубовима. Бањалучани истчу да је дочек био за памћење.

Културно-умјетнички програм обиљежавања Православне Нове године почео је наступом младог Бањалучанина Данила Мислосављевића, а остали врхунски извоћачи истакли су да им је част запјевати пред многобројном публиком у Бањалуци.

Град на Врбасу је и овај пут показао да је синоним доброг провода али и његовања изворнх духовних вриједности. Ипак је Православна Нова година дио нашег колективног идентитета и чини нас посебним и јединственим.