latinica  ћирилица
15/01/2023 |  15:48 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Бањалучке службе спремне за најављене непогоде

Бањалучке службе спремне су за временске непогоде најављене за наредну седмицу, а веће проблеме могли би проузроковати јаки удари вјетра који се очекују у уторак, 17. јануара, констатовано је након сједнице бањалучког Штаба за ванредне ситуације.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

Савјетник градоначелника Милада Шукало рекла је да су представници служби посјетили критичне локације, разговарали с грађанима и алармирали предузећа о наступајућим временским неприликама.

Она је навела да је закључено да треба појачати комуникацију са Републичким хидрометеоролошким заводом и представницима хидроцентрале "Бочац".

- Кризни штаб упутио је захтјев градској администрацији да издвоји додатна средства за превенцију и заштиту од поплава. Преложено је и да се на располагање ставе предузећа с којим град има уговор - нагласила је Шукало.

Драгољуб Вукајловић из Цивилне заштите Бањалука рекао је да ће ова служба бити на располагању другим општинама и градовима у случају потребе.

- Веће проблеме може изазвати олујни вјетар. Апелујем на грађане да се не крећу у близни далековода и стабала те да заштите имовину и да се адекватно припреме за наредну седмицу - навео је Вукајловић.

Милица Ђорђевић из Републичког хидрометеоролошког завода потврдила је да се упозорење о обилнијим падавинама односи, прије свега, на Херцеговину, горњи ток Дрине и западну Крајину и упозорила на олујни вјетар.

- Удари вјетра у уторак, 17. јануара, могу бити и до 100 километара на час. У петак очекујемо сњежне падавине - нагласила је Ђорђевићева.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се од 16. до 20. јануара очекују обилне падавине, на југу и обилније.