latinica  ћирилица
16/01/2023 |  13:22 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Од страдања Срба из Скелана 30 година (ВИДЕО)

У Скеланима код Сребренице данас је обиљежено 30 година од убиства 69 мјештана овог насеља које су побиле муслиманске јединице из Сребренице 16. јануара 1993. године.
Помен у Скеланима - Фото: РТРС
Помен у СкеланимаФото: РТРС

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким логорима, а њих четворо још се воде као нестали.

Мост преко којег се цивилно становништво једино могло пребацити и побјећи у Србију у Бајину Башту био је под сталном снајперском ватром, па је у покушају бјекства, на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила.



На скеланском мосту смрти убијени су многи у засједи. Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 12 година. Да ли су они били легитимни војни циљ - пита мајка ова два убијена али никад заборављена дјечака.

Страшно је било тог дана, присјећа се Здравко Живановић који је рањен, у Скелане је из неколико праваца из Сребренице упало око 2500 припадника муслиманских оружаних формација.

- Нисмо имали куда. Борили смо се колико смо могли - истакао је Здравко Живановић из Скелана.

Бранимир Којић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница истакао је да је народ побијен само зато што је био православни.

- Нека је на част ономе ко ћути јер су и дјеца убијана, а ми сви знамо ко их је убио, сви су уплетени и тужилаштво које не процесуира - поручио је Младен Грујичић начелник општине Сребреница.

Док је Републике Српске и њених институција, злочин у Скеланима неће бити заборављен, а српски народ никада неће престати тражити правду - поручено је данас у Скеланима .

- Да омладину васпитавамо да никога не мрзи, али да знају за ове погинуле - поручио је Бошко Томић изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић рекао је да Српска никада неће одустати од борбе за истину и правду када је ријеч о злочинима које су припадинци такозване Армије БиХ починиле над Србима у Скеланима код Сребренице, а за које нико није одговарао.

- Ако овоземаљски суд не казни злочинце, они неће побјећи од Божјег суда и казне - рекао је Ранкић.

Данас су се код Централног спомен обиљежја окупили многобројни чланови породица погинулих, делегације И пријетељи положивши вјенце на мјесту гдје је исклесано 305 имена, страдалих у Скеланима од 92. до 95. године.

Настављајући етничко чишћење средњег Подриња, јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана.

За овај злочин након 30 година нико није процесуиран.