latinica  ћирилица
16/01/2023 |  18:57 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Да ли ће најављене падавине угрозити усјеве? (ВИДЕО)

Најава обилних падавина наредних дана унијела је немир међу пољопривреднике, који се са зебњом сјећају поплава из 2014. године.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Већ сада на појединим парцелама, гдје је превише влаге, види се жутило на пшеници и јечму.

Агрономи кажу да ће додатне падавине угрозити озиме усјеве, који нису добили довољно минералног ђубрива због високе цијене.

У ништа бољој ситуацији нису ни воћари.

Бобан Васић из семберског села Батковић каже да је његова парцела 2014. године у вријеме поплава била потпуно под водом. На парцелама које је јесенас засијао има превише влаге, па су већ сада видиљиви пропадање пшенице и јечма.

- Још додатне количине које очекујемо наравно да ће поједине парцеле десетковати. И на овим површинама гдје изгледа врло добро доводи се у питање са том огромном количином воде како ће то све да се заврши - навео је Васић.

- У наредна три дана појачане падавине ће проузроково водолијежи, ово је неповољан период за пољопривреду, услиједиће и снијег, па треба обратити пажњу на то и да слушаму струку кад је у питању прихрана - истакао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Бошко Радић пшеницом је засијао 450 дунума, а уљаном репицом 250. Велика улагања и неуобичајене временске прилике за ово доба године, каже, поново пред искушење стављају пољопривреднике.

- Најава је великих падавина је озбиљан проблем посебно на оном дијелу земљишта који није пропустљив, који је пјесковит, шљунковит то прими велике количине кише и не буде проблем, али ја се бојим уз Савски дио да ће бити поплава поплава - истакао је Радић.

Стручњаци савјетују да на тешко пропусним земљиштима пољопривредници направе каналице и прокопе, како би омогућили одвођење воде са ораница.

- Јер ако дође у неком дужем временском периоду до задржавања воде онда коријен нема могућности да дише не може да усваја кисеониок и долази до гушења усјева, али тешко је унапријед рећи какава ће бити ситуација и нема других мјера ни препорука како би пољ могли реагују - истакла је Радмила Нешковић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди

Према најавама агрометеоролога очекује се да ће након кише, пасти снијег, али и температура ваздуха. Наглашавају да ће то бити много повољније за усјеве стрних жита.