latinica  ћирилица
17/01/2023 |  08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Кевину Спејсију уручена награда музеја кинематографије у Торину

Америчком глумцу Кевину Спејсију синоћ је уручена награда Стела дела Мол коју му је Национални музеј кинематографије у Торину додијелио "као признање за његов естетски и ауторски допринос развоју драмске умјетности кроз његову филмографију".
Кевин Спејси (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO) -
Кевин Спејси (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO)

Спејси је добитник престижног признања, упркос контроверзних оптужби за сексуалне злочине које су нарушиле репутацију америчког оскаровца.

- Сигурно сам благословљен и захвалан и понизан, а моје срце је препуно, јер је Музеј кинематографије имало петљу да ме позове вечерас - рекао је Спејси на свечаности приликом додјеле награде, пренео је Ројтерс.

Спејси је познат је по улогама у многим филмовима као што су "Седам", "Повјерљиво у Лос Анђелесу", "Дежурни кривци", "Америчка љепота", као и популарној Нетфликсовој телевизијској серији "Кућа од карата".

Двоструки је добитник филмске награде Оскар у категорији најбољи глумац у филму "Америчка љепота" 2000. године и за најбољу споредну улогу у филму "Дежурни кривци" 2006. године.

Спејси је добитник и многих других међународних награда, међу којима су Тони, Греми и Златни глобус, али му је каријера нагло угрожена прије неколико година, након што га је више од 20 мушкараца оптужило за сексуално злостављање.

Уочи церемоније додјеле награде, торински лист Ла Стампа објавио је уводник под насловом "Италија, земља тоталне попустљивости".

Прошле недјеље, Спејси (63) се појавио на суду Саутворк у Лондону преко видео линка, изјаснивши се да није крив по тачки оптужбе за навођење на сексуални однос без пристанка, три тачке за непристојан напад и три тачке за сексуални напад.

Оптужбе су спојене са ранијом оптужницом од пет тачака која се односи на наводне сексуалне деликте против тројице мушкараца између 2005. и 2013. године, за које је Спејси раније изјавио да је невин.

Суд у Њујорку прошле године одбацио је тужбу за сексуални напад против холивудског глумца, коју је поднио његов колега Ентони Рап, подсјећа британска агенција.