latinica  ћирилица
18/01/2023 |  10:14 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

За унапређење енергетске ефикасности 10 милиона КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је да је за унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима у овој години планирано укупно улагање од 10 милиона КМ, као и да ће бити настављено спровођење актуелних пројеката у овој области.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

 Он је истакао да је спровођење мјера енергетске ефикасности општедруштвени циљ и стратешко опредјељење Владе Републике Српске, како због уштеда на материјалним трошковима за гријање и електричну енергију и смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, тако и због побољшања укупног привредног амбијента.

- У оквиру пројекта енергетске ефикасности који се финансира из грант средстава Њемачке развојне банке планирана је свеобухватна санација пет јавних објеката, а процијењена вриједност инвестиције износи од 7,5 до 8 милиона КМ - рекао је Випотник у интервјуу Срни.

Он је прецизирао да се овај пројекат базира на унапређењу мјера енергетске ефикасности првенствено школских и предшколских јавних објеката, чиме би требало да се побољшају услови и комфор корисника тих објеката.

Према његовим ријечима, кроз пројекат енергетске ефикасности који се финансира из грант средстава Зеленог климатског фонда, биће уложено 1,2 милиона КМ.

Осим конкретних активности на енергетској обнови објеката, Випотник каже и да је планирано усвајање Стратегије обнове зграда у Републици Српској за период до 2050. године.

- Усвајањем ове стратегије и испуњавањем обавеза, Влада Српске ће исказати и јасну подршку развоју домаће привреде која се бави производњом и снабдијевањем материјала и опреме за обнову зграда, развојем ефикаснијих и карбон-неутралних система за гријање и хлађење - истакао је Випотник.

НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ - СМАЊЕЊЕ УТИЦАЈА КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА

Говорећи о климатским промјенама, Випотник је навео да се намеће потреба за корјенитим друштвено-економским промјенама, као и промјенама у понашању сваког појединца.

Он је нагласио да ће се у наредном периоду стварати услови за ефикасно коришћење природних ресурса, уз ниске емисије угљеника, те форсирати социјалну укљученост и јачање регионалне сарадње на свим нивоима - од јавног сектора, академских заједница, до предузетника и привредних друштава.

"Дио рјешења је у повећању количине енергије произведене из обновљивих извора, уз што мање посљедице по животну средину, а дио у повећању мјера енергетске ефикасности. Зато ћемо, уз постојеће пројекте у сфери енергетске ефикасности, настојати да креирамо и нове, односно да сагледамо могућност унапређења енергетске ефикасности у стамбеном сектору, али и развоју и примјени различитих механизама финансирања мјера енергетске ефикасности у приватном сектору", рекао је Випотник.

Он сматра да је неопходно и надограђивање јединственог просторно-информационог система Републике Српске, што подразумијева прикупљање и унос просторних података који недостају и континуирано повећање броја доступних врста оперативних база података.

"Циљ је да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију унаприједи правни и регулаторни оквир из своје надлежности, створи услове за ефикасно, ефективно и економично управљање простором, заштитом животне средине и да ојача амбијент пословања и конкуретност у области грађења", рекао је Випотник.

СПРИЈЕЧИТИ БЕСПРАВНУ ИЗГРАДЊУ КАО ИЗУЗЕТНО ШТЕТНУ ДРУШТВЕНУ ПОЈАВУ

Випотник је напоменуо да је Закон о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката донесен у посљедњем кварталу прошле године, те истакао да ће ресорно министарство од јединица локалне самоуправе тражити податке о резултатима његове примјене у првих шест мјесеци од чега ће зависити даљи кораци.

- Бесправна изградња објеката уништава простор и онемогућава квалитетно управљање овим изузетно важним ресурсом. Није искључиви циљ да се озаконе бесправно саграђени објекти, него да се спријечи бесправна изградња као изузетно штетна друштвена појава - навео је Випотник.

Он сматра да је осим јачања свијести грађана, неопходно појачати ангажман инспекцијских органа у јединицама локалне самоуправе.

Када је ријеч о унапређењу система за издавање дозвола код изградње објеката, Випотник је нагласио да су створене законске претпоставке и процедуре за издавање грађевинских дозвола у електронским поступцима.

- Док се не успостави поступак е-грађевинске дозволе са електронским потписом, грађевинске дозволе се и даље издају у класичној, недигиталној процедури. Вјерујемо да ће и питања која нису у надлежности Министарства, попут електронског потписа, бити ускоро ријешена, тако да ову област можемо дигитализовати, што је у складу са програмском оријентацијом Владе Републике Српске - истакао је Випотник.

НЕ ДОЗВОЛИТИ СКЛАДИШТЕЊЕ И ОДЛАГАЊЕ РАДИОАКТИВНОГ ОТПАДА НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ

Говорећи о проблему складиштења и одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, на самој граници са Републиком Српском, Випотник је нагласио да је став Народне скупштине Српске, али и институција на свим нивоима власти у БиХ да се не дозволи изградња одлагалишта у напуштеном војном објекту у Черкезовцу, на само 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна".

Он је подсјетио да је Савјет министара формирао експертски и правни тим за праћење стања и активности у вези са овом проблематиком којој се мора приступити озбиљно и водећи се интересима више од 250.000 становника који живе у сливу ријеке Уна.

- Желим да вјерујем да ће Хрватска прихватити наше аргументе и у духу добросусједских односа одустати од изградње одлагалишта радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на самој граници, а ако не, своја права ћемо заштитити пред међународним судовима - поручио је Випотник.