latinica  ћирилица
18/01/2023 |  12:32 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Кустендорф: У такмичарском дијелу 14 филмова

У такмичарском дијелу програма Међународног филмског и музичког фестивал Кустендорф, који ће под слоганом "Уметност изнад свега" бити одржан на Мећавнику од 25. до 29. јануара, биће представљено 14 филмова аутора из Србије и још десет земаља, саопштили су данас организатори.
Кустендорф - Фото: РТРС
КустендорфФото: РТРС

За 16. Кустендорф била су пријављена 374 филма, а у такмичарском дијелу за златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

У такмичарском дијелу ће се наћи филмови "Више од живота" Александре Лазаровски, "Кротки" Јована Димоског и "Фитнес Џим" Огњена Исаиловића из Србије.

Међу изабраним филмовима су "Африкат" Ане Ђимеси из Мађарске, "Електробуги", Валерије Кузњецове из Русије, "Касета" Тимура Муродова из Узбекистана, "Мајчина земља" чији је аутор Хила Елена Ројзенман из Израела, те "На Ксерксовом трону" Еви Калојирополу из Грчке.

У борби за најбољи филм "Кустендорфа" су и "Обреди" Дамјана Вондрашека из Чешке, "Писмо свињи" Тала Кантора из Израела, "Повјетарац" Хамидрезе Госеми из Ирана, "Путници, пажња" Марека Моучка из Словачке, "Снијег у септембру" Дулма Пурев Очира из Монголије и "Талпони" Вање Виктор Кабир Тоњоле из Швајцарске.

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској цјелини "Савремене тенденције" Сузана Никјарели, Паоло Вирци, Грегорио Грацизо и Чије Хајакава, а награда фестивала "Дрво живота" биће додијељена Душану Ковачевићу.

У оквиру програмске цјелине "Ретроспектива великана" биће приказан филм "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, као и филм Чарлија Чаплина "Парижанка" који ове године обиљежава 100 година од премијере.

Кустендорф, чији је оснивач прослављени српски режисер Емир Кустурица, традиционално ће у пет фестивалских дана угостити значајне ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета.

Ово је један од ријетких фестивала у свијету на којем је на сваком кораку видљива размјена енергије младих и искусних умјетника.

Досадашњи гости Кустендорфа били су Паоло Сорентино, Мет Дилон, Лав Дијаз, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одиар, Џим Џармуш, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Рубен Естлунд.

Због изузетне атмосфере фестивал се, према мишљењу једног од најчитанијих филмских портала у Америци - "Мувимејкера", три пута нашао међу најбољим свјетским фестивалима које бирају реномирани филмски радници - сценаристи, редитељи, продуценти, критичари.