latinica  ћирилица
19/01/2023 |  09:23 ⇒ 09:25 | Аутор: Политика

Мајкрософт отпушта 10.000 запослених

Компанија Мајкрософт је почела отпуштање 10.000 запослених, што је готово пет одсто њене укупне радне снаге.
Мајкрософт (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Мајкрософт (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

То је, како наводе из компаније, одговор на "макроекономске услове и промјене у приоритетима корисника", показује документација која је данас уложена надлежном регулаторном тијелу САД.

Мајкрософт је у сриједу објавио да је управо обавијестио раднике о отпуштањима, а нека су почела одмах, преноси Бета.

Најављене су и промјене у хардверском портфолију компаније и консолидација локација на којима она изнајмљује канцеларије - што такође значи смањење активности.

У мејлу запосленима, главни руководилац Мајкрософта Сатја Надела навео је да је отпуштањем обухваћено "мање од пет одсто укупне базе запослених", а да су "некима обавјештења послата у сриједу".

- Мада елиминшемо послове у неким областима, наставићемо са запошљавањима у кључним стратешким секторима - написао је Надела, указавши на важност стварања "нове компјутерске платформе" уз коришћење напретка вјештачке интелигенције.

По његовим ријечима, корисници услига те фирме који су током пандемије ковида 19 све више трошили на дигиталну технологију, сада настоје да "оптимизују своје дигиталне трошкове тако да с мање постигну више".

- Такође видимо да организације у свим привредним гранама и свим географским подручјима исказују опрез с обзиром да су неки дијелови свијета у рецесији док је други дијелови свијета очекују - написао је Надела.

И друге технолошке компаније - Амазон, Твитер и Мета, смањују број запослених, јер су забринуте због негативних економских кретања у САД и свијету.