latinica  ћирилица
19/01/2023 |  11:05 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Промоција књиге "Зашто Јасеновац" 26. јануара у Бањалуци

Књига Марка Ручнова "Зашто Јасеновац" биће промовисана први пут у Републици Српској, у четвртак, 26. јануара, у Бањалуци, у организацији Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина", а поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

Промоција се организује у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета" Бањалука и Културним центром Бански двор, саопштено је из установе "Спомен-подручје Доња Градина".

Књига "Зашто Јасеновац" Марка Ручнова оригинално је штампана у два дијела. Први дио је објављен 2001, а други 2004. године.

Посебну вриједност овог дјела чини, како је и сам аутор рекао, "номенклатура зла јасеновачког система усташких логора смрти".

У оригиналном издању абецедним редом наведени су усташки злочинци са биографским подацима, злочинима које су починили, изворима и литературом, што су драгоцјени подаци за истраживаче ове теме.

Друго, обједињено издање, штампано је ћирилично са акцентом на биографије усташких злочинаца, што је немјерљив допринос и вриједност књиге Марка Ручнова који је вишегодишњи труд и рад уложио како би ови подаци били доступни јавности и сачувани од заборава.

Главни и одговорни уредник другог обједињеног издања књиге је Тања Тулековић, редакцију чине Тулековићева, Дејан Мотл и Мирко Димић, а рецензент је Жељко Вујадиновић.

Промоција књиге "Зашто Јасеновац" биће одржана 26. јануара у Вијећници Банског двора у Бањалуци у 19.00 часова.