latinica  ћирилица
19/01/2023 |  13:24 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

"Београдски победник" Лордану Зафрановићу и Добривоју Танасијевићу

Почасна награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности припала је редитељу Лордану Зафрановићу и продуценту Добривоју Танасијевићу - Ден Тани, саопштили су организатори 51. Феста.
Награда "Београдски побједник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић) -
Награда "Београдски побједник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић)

Њима ће награда бити додјељена током "Феста" који ће бити одржан од 24. фебруара до 5. марта у Београду.

У саопштењу је наведено да је Зафрановић један од најзначајнијих редитеља са ових простора који је недавно обиљежио 60 година каријере.

Зафрановић је аутор култних играних и документарних остварења, међу којима су "Окупација у 26 слика", "Пад Италије", "Вечерња звона", "Тестамент", а у току је и снимање његовог новог филма "Златни рез 42 - дјеца Козаре".

Филмски продуцент Добривоје Танасијевић - Ден Тана познат је по остварењима "Кичма" Влатка Гилића, "Посебан третман" Горана Паскаљевића, који је освојио многобројне награде, укључујући награду за женску улогу у Кану која је додељена Милени Дравић, као и по филму "Сутон", такође, у режији Паскаљевића, у којем је играо оскаровац Карл Малден.

Ден Тана је дао и изузетан допринос у стварању легата посвећеног Карлу Малдену у "Југословенској кинотеци".

Награда "Београдски победник" установљена је 2014. године.

Први добитници награде "Београдски победник" били су Милена Дравић и редитељ Александар Сокуров 2015. године, након чега је то престижно признање додИјељено и Велимиру Бати Живојиновићу, Викторији Абрил, Ричарду Драјфусу, Предрагу Микију Манојловићу, Џону Мектирнану, Неди Арнерић, Иштвану Сабоу, Емиру Кустурици, Карену Шахназарову, Радету Шербеџији, Пуриши Ђорђевићу, Мири Бањац и Душану Макавејеву.