latinica  ћирилица
19/01/2023 |  13:39 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Традиција се не прекида - најхрабрији у хладним и набујалим ријекама пливали за Часни крст (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква прославља Богојављење, празник крштења Исуса Христа у ријеци Јордан. На један од највећих хришћанских празника, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве - "Бог се јави!" и "Ваистину се јави!". Традиција је и да се на Богојављење плива за Часни крст. Ове године због лоших временских услова, пливање је било симболично, а у појединим градовима и општинама није ни одржано.
Бањалука, пливање за Часни крст - Фото: РТРС
Бањалука, пливање за Часни крстФото: РТРС

У највећем граду Српске пливање за Часни крст било је симболично. Више од 150 особа се пријавило, али је због отежаних услова, за Часни крст пливао само Огњан Милетић.

Бањалука (Фото: РТРС)

Пливало се и у на језеру Трн код Лакташа.

Ана Милановић прва је допливала до Часног крста у општини Језеро.

Пливање за Часни крст у Језеру (Фото: РТРС)

На извору ријеке Биоштице у мјесту Кнежина код Сокоца организовано је богојављенско пливање за Часни крст. До крста је први допливао најмлађи учесник Павле Пејовић из Црне Горе.

У Требињу је неколико најодважнијих момака и дјевојака симболично на кратко ушло у Требишњицу, како се вишедеценијска традиција на Богојављење не би прекидала.

До Часног крста, који је симболично спуштен у ријеку, прва је дошла Зворничанка Маријана Кркаловић.

Требиње (Фото: РТРС)

Билећанин Срђан Леро први је допливао до Часног крста у традиционалном богојављенском пливању за Часни крст које је данас одржано на Билећком језеру.

Билећа (Фото: СРНА)

Зденко Марковић из Добоја добио је златник као побједник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Делића брдо у општини Петрово.

Петрово (Фото: СРНА)

У Козарској Дубици 27 вјерника, међу којима и три жене, ушло је данас у освештану воду ријеке Уне, уз благослов свештеника.

Часни крст је одлуком организатора додијељен Слађани Мијатовић, која је и прошле године била учесник пливања за Часни крст. Њој је уручен и златник од осам грама, поклон општине Козарска Дубица и икона светог Јована Крститеља.

Козарска Дубица (Фото: СРНА)

За часни крст пливало се и у Брчком. Прва међу 66 витезова и једина жена међу њима била је Теодора Терзић из Бијељине. Она је освојила златник и понијела титулу витеза часног крста.

Брчко (Фото: СРНА)

У Градишци због високог водостаја ријеке Саве није одржано такмичење у богојављенском пливању за Часни крст, али су се пливачи окупали на ријеци, а апостолским жријебом одлучено је да је овогодишњи побједник Владимир Нежић.

Градишка (Фото: СРНА)

На језеру Балкана код Мркоњић Града, одржано је богојављенско пливање за часни крст. Чин освећења воде обавио је владика бихаћко-петровачки Сергије.

За часни крст пливало је 28 младића и 12-годишња Кристина Билић. Она је прва допливала до часног крста.

Због високог водостаја ријеке Сане, у Приједору није било пливања за Часни крст, већ су пријављени симболично уронили у ријеку код градског моста. Једном од најстаријих пријављених пливача уручен је златник.

Богојављенска литија у Новом Граду организована је од храма Светих апостола Петра и Павла, главном улицом до кеја, поред Уне. Прије тога, у храму је служена литургија. Ове године, пливање за Часни крст је отказано због високог водостаја Уне и Сане.