latinica  ћирилица
19/01/2023 |  18:02 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Каран: Трново најбољи примјер превентивног дјеловања усљед поплава

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је данас да је општина Трново најбољи примјер како је једна мала општина захваљујући размјени информација и превентивном дјеловању успјела да на вријеме, својим капацитетитима, елиминише веће посљедице усљед поплава изазваних обилним падавинама.
Трново - Каран, Гаговић - Фото: СРНА
Трново - Каран, ГаговићФото: СРНА

Каран је након састанка са начелником општине Трново Драгомиром Гаговићем рекао да се послије силних поплава и лоших искустава показало да је начело превентивног рада свих субјеката заштите и спасавања када је ријеч о елементарним непогодама било које врсте најбољи начин дјеловања у оваквим и сличним ситуацијама.

Он је истакао да све Владине институције у буућности морају превентивно дјеловати, што значи да ће се од прве информације коју било која служба добије о могућој елементарној непогоди алармирати сви субјекти снага заштите и спасавања у цијелој Републици Српској.

- То опет значи брза размјена информација, што је начин да прихватимо ту информацију и начин да можемо да дјелујемо, као што је радила општина Трново - рекао је Каран новинарима.

Он је нагласио да би, да није било адекватног дјеловања, посљедице по општину Трново биле много озбиљније него што су сада.

Каран је истакао да су све институције показале снагу брзине и размјене информација и превентивног дјеловања да не би дошло до катастрофа, али је указао и на слабости административне природе на којима ће се радити у наредном периоду.

Током посјете Трнову Каран се састао и са начелником Полицијске управе Источно Сарајево Бранимиром Шеховцем са којим је обишао просторије Полицијске станице, те је том приликом истакао да је стање безбједности у Трнову на задовољавајућем нивоу.

Гаговић је појаснио да је ванредна ситуација у овој општини укинутра због тога што је ниво водотока ријеке Жељезнице смањен и она је тренутно у свом кориту.

Он је нагласио да је стање безбједности у овој локалној заједници на завидном нивоу, чему су допринијели људи који раде у министарству унутрашњих послова.