latinica  ћирилица
19/01/2023 |  18:41 | Аутор: РТС

Мари послије преокрета елиминисао Кокинакиса у другом најдужем мечу на Аустралијан опену

Енглески тенисер Енди Мари успио је да савлада Аустралијанца Танасиса Кокинакиса у другом колу Аустралијан опена са 3:2 (4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5). Мари је до пласмана у треће коло дошао послије резултатског преокрета јер је домаћи тенисер у врло изједначеном надметању први повео са чак два освојена сета.
Енди Мареј (Фото: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Енди Мареј (Фото: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Посљедњи вечерашњи меч у коме су снаге одмјеравали Енди Мари и Танасис Кокинакис својим током и дужином трајања обиљежио је не само данашњи дан већ можда и овогодишњи турнир.

Несвакидашњи дуел трајао је чак пет сати и 50 минута и у врло равноправном надметању до самог краја је било неизвјесно ко ће однијети побједу.

На почетку меча иницијативу је преузео Аустралијски тенисер, који је тренутно 159. на свјетској листи, и повео послије освојеног тај брејка у другом сету убједљиво са 2:0, па се учинило да је надомак побједе.

Ипак Мари, који је тренутно 66. на листи, није се предавао и у врло изједначеној игри успио да смањи предност на 2:1 освојивши трећи сет у новом тај брејку.

Тиме је и "преломио" меч јер у наставку убједљиво осваја четврти гем за изједначење и меч уводи у одлучујући пети сет.

На средини сета одлуке Мари први осваја чак четири брејк шансе али Кокинакис успјева све да их отклони, а на крају и да сачува свој сервис гем.

Потом се наставља равноправан дуел све до самог финиша сета када Мари на 5:5 осваја нове чак четири брејк шансе, Кокинакис опет успјева да отклони три, али Мари четврту претвара у вођство од 6:5.

Енглез потом сигурно сервира и осваја побједу у несвакидљашње дугом надметању.

Занимљивост је да је Марију и Кокинакису мало недостајало да дужиниом вечерашње игре, која је трајала 5 сати и 50 миута, за мало надмаше до сада најдужи меч Ђоковића и Надала управо на финалу Аустралијан опена 2012. године који је трајао 5 сати и 53 минута.