latinica  ћирилица
19/01/2023 |  21:54 ⇒ 20/01/2023 | 07:38 | Аутор: РТРС

Калабухов: Русију не може нико поразити (ВИДЕО)

Циљ Запада је пораз Русије. Увијек смо тежили међународном праву, по којем морају сви владати. Украјина је постала само инструмент за пораз Русије, а оно што нису успјели 90-их година, желе сада. Наравно да од тога нема ништа, јер Русију не може нико поразити, рекао је Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ, у интервју за нашу емисију Печат.
Игор Калабухов - гост Печата - Фото: РТРС
Игор Калабухов - гост ПечатаФото: РТРС

- Руска Федерације је увијек тражила неке начине да нађемо ријешење, сарадњу за све државе. Нажалост, сви наши приједлози били су игнорисани. Од 2014. године припрема се плодно тло за акцију против Русије. Сада сви причају о агресији Русије, а нико није желио да види како осам година пати руски народ у Домбасу, жене, дјеца - нагласио је Калабухов.

Он је подсјетио да је Русија побиједила Наполеона, у сукубу са Њемачком завршили је у Берлину.

- Сигуран сам да ће побједа и овај пут бити само наша - јасно је поручио Калабухов.

Амбасадор Русије у БиХ дотакао се и санкција Запада.

- То су једностране рестрикције, јер само Савјет Безбједности УН може увести правоснажне санкције. То је само још један подстицај за развој наше економије. Имамо све могућности да превазиђемо те санкције, да се окренемо сами себи. Европа сама себи пуца у ногу, постала је инструмент САД, гдје иде сав капитал. Амерички циљ је глобална доминација. Сада припремају хипотетички рат са Кином, као што су то посљедњу деценију припремали за Украјину. САД живе од продаје оружја, плашећи те земље некаквом руском пријетњом, потом зависношћу од енергената, који су и по неколико пута скупљи од руског - подвуако је Калабухов.

По њему све се уклапа у логику елиминацију Русије као једне велике цивилизације, као и руске музике и књижевности.

- Иако заборавњају да у многим сегемнтима свог бића стоје на руским достигнућима, и даљњи развој зависи искључиво од онога што данас се труде да забране. САД су платиле 80 милиона долара да се боре са руским утицајем, и било би занимљиво видјети ко је шта написао и урадио за толики новац - прича Калабухов.

Халабухов је нагласио да Русија жели да сачува свој суверенитет, а да на основу њега треба тражити своје интересе у мултиполарном свијету у којем неће само једна валута бити доминантна.

- Имате нелегалну одлуку о одцијепљењу Косова од Србије које Запад признаје, али с друге стране референдум у Криму је нелегалан. Да ли је то лицемјерно ? - пита се КалабуХов.

Дотакао се и Западног Балкана и улоге ЕУ у њему.

- Шта заправо значе европске интеграције, "ми вама дајемо новац, а ви радите онако како ми кажемо". Да ли су то вриједности којима треба тежити? Западни Балкан сматрају двориштем ЕУ, и по њима нико други, па ни Русија не може пословати на овом тржишту - рекао је Калабухов.

Kалабухов БиХ сматра пријатељском државом.

- Понека иступања у Бриселу или Њујорку нису усаглашена на највишем нивоу, односно иступања су појединаца. Ми имамо сарадњу у свим сегментима и у Мостару, и у Сарајеву, да не говоримо у Бањалуци - каже Калабухов.

Сарадња са Републиком Српском уобичајено је на високом нивоу.

- Имамо стратешке односе са Републиком Српском. Ако неко има добре односе са САД то је одлично, али када је неко добар са Русијом то је страшно. Русија смета Западу зато што је праведна. Не само у БиХ, већ и на глобалном нивоу. Ми у БиХ тражимо поштовање конститутивности народа, да имамо добру сарадњу и са Србима, али и Хрватима и Бошњацима, и да се поштује Дејтонски мировни споразум, а то многима неодговара - поручио је Калабухов.

Западу је спорно одликовање које је предсједник Српске Милорад Додик, поводом Дана Републике, додијелио руском предсједнику Владимиру Путину.

- То је суверена одлука предсједника Републике Српске, руководства Републике Српске да дају награде, то је њихова одлука и ми смо захвални за одликовање предсједнику Путину - истакао је Калабухов.

Да ли ће бити мира у години пред нама Халабухов је имао занимљив одговор.

- За мир се треба борити, промовишући своје интересе, водећи поштене преговоре. Како каже стара латинска пословица "Желиш мир, спремај се за рат" - закључио је Калабухов у интеервјуу за нашу емисију Печат.