latinica  ћирилица
20/01/2023 |  07:05 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Дрина се излила у Зворнику, Лим у опадању, Врбас и Уна расту (ВИДЕО)

Водостај Дрине у Зворнику је у порасту.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

На Хидроцентрали "Мали Зворник" проток је био максимално 2.390 метара кубних у секунци, па је у Каракају поплављено осам домаћинстава, а у Средњем Шепку двије куће, изјавио је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић за РТРС.

Ријека Дрина излила се на пољопривредно земљиште у зворничким мјесним заједницама Тршић и Роћевић, док је у Каракају вода ушла у подрумске просторије четири куће, а угрожено је још око 50.

У Бијељини је јутрос водостај Дрине на мјерној станици Радаљ износио 505 центиметара и за пет центиметара је премашио коту ванредне мјере одбране од поплава.

Водостај ријеке Лим опао је током ноћи за десетак центиметара и за сада је све под контролом и нема угрожених, рекли су за РТРС из Територијално-ватрогасне јединице Рудо.

У дијелу општине уз Лим и Увац јуче је проглашена ванредна ситуација.

Лим се излио на подручју мјесних заједница Старо Рудо, Мрсово и Обрвена, рекао је за РТРС начелник Општинског кризног штаба Марко Пјевчевић.

Због наглог пораста водостаја услијед чега је Врбас прешао коту редовне одбране од поплава, заказана је сједница Штаба за ванредне ситуације Бањалука.

- За сада нема мјеста паници, наше екипе су у приправности и у сваком тренутку спремне да реагују - навео је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на друштвеним мрежама.

Водостај Уне у Козарској Дубици и даље расте, износи 344 центиметра и већи је у односу на синоћ за 20 центиметара.

Водостај ријеке Уне код Новог Града и даље у порасту, али испод квоте редовне заштите од поплава.

Водостај Уне у Костајници јутрос у 8.00 часова износио је 382 центиметра, ријека се излила на пољопривредно земљиште, али није поплављен ниједан објекат.

Због изливања воде у Приједору је и даље у прекиду путна комуникација Тукови-Бишћани, а саобраћај се усмјерава на алтернативне путне правце.

Водостај Дрине у Фочи је у опадању, Ћехотина је у благом порасту, али у је Пљеваљима у опадању тако да се не очекују већи проблеми.

Водостај ријеке Босне у Добоју има тенденцију пада и испод је коте редовне одбране од поплава.

На подручју општине Вишеград ситуација је стабилна, Рзав се излио на неколико локација, али домаћинства нису угрожена нити пријети било каква опасност.