latinica  ћирилица
20/01/2023 |  09:27 | Аутор: Б92

Како рукометаши Србије могу до четвртфинала СП?

Пораз Србије од Норвешке је жесток ударац, али и даље постоји нада да "Орлови" могу до Париза 2024.
Рукомет - Фото: РТРС
РукометФото: РТРС

Тим Тонија Ђероне и даље има теоретске шансе да се докопа четвртфинала Свјетског првенства и самим тим квалификација за Олимпијске игре.

Рукометаши Србије могу да заврше такмичење са шест бодова, али да би изборили друго мјесто у групи у борби са Њемачком и Холандијом су обје побједе до краја, против Аргентине у суботу и Холандије у понедјељак.

Осим тога, српским рукометашима морају да иду на руку и резултати ривала.

Нијемци треба да изгубе оба наредна меча, од Холандије и Норвешке, али је проблем што Скандинавци имају простора да калкулишу у посљедњој рунди и "бирају" да ли ће у четвртфиналу на Шпанију или Француску.

Тада би настао круг од три тима са по шест бодова (Србија, Холандија и Њемачка) и онда би даље прошла репрезентација са најбољим гол количником.

"Орловима" иде на руку што су од Њемачке изгубили само један разлике (34:33), па би даље могли да прођу и са побједом од 2-3 разлике против Холандије.

Све ће бити јасније у суботу, под условом да Србија не изгуби против аутсајдера групе Аргентине.

У случају очекиване побједе, сви ћемо с посебном пажњом пратити дуел Холандије и Њемачке од 20 часова и 30 минута и навијати свом снагом за "лале".

Али, Србија има и друге адуте у борби за мјесто у Паризу, мада је потребно да се поклопи много ствари.

У квалификације за ОИ иду екипе које на СП буду пласиране од друге до седме позиције, јер ће шампион свијета директно у Париз.

Међутим, уз "мало" среће девета и десета позиција на Мундијалу могла би да буде карта за квалификације, а у неком "лудом" сценарију чак и 11, преносе медији у Србији.

Пошто је извјесно да ће Француска да буде међу осам најбољих на свијету, а "триколори" ће као домаћини директно на ОИ, онда и осми извјесно иде даље.

Реално је да Египат буде у четвртфиналу, а ако освоји титулу шампиона Африке, а фаворит је, онда повлачи и девету позицију за пласман у квалификације.

Потом, шампион Европе на предстојећем првенству у Њемачкој, сигурно иде у Париз, па би то лако могла да буде селекција која се пласирала на једно од првих осам мјеста на СП, па би то водило и десету репрезентацију са овог СП на највеће спортско такмичење на свијету.

Још једна нада је да Бразил уђе у четвртфинале, а да буде најбољи на Панамеричком првенству.

Онда би још једно мјесто, чак 11. у Пољској и Шведској могло да буде довољно за квалификације.

Тај сценарио је најмање извјестан, јер ће Бразилци тешко на једно од прва два мјеста поред Шведске, Исланда, Португала и Мађарске.

Девето и десето мјесто би сасвим реално требало да буду довољни за квалификације за Олимпијске игре, 11. већ није...

Претпоставка за све је да Србија буде трећа у Групи три, што значи да мора да побиједи оба меча до краја и да чека расплет.

Не игра се разигравање од девете до 12. позиције. Број бодова одлучује редослијед на табели.

Ако су оба тима изједначена, онда одлучује гол-разлика.

Словенци и Хрвати имају највеће изгледе да се нађу на мјестима девет и десет.