latinica  ћирилица
20/01/2023 |  10:01 ⇒ 10:01 | Аутор: РТС

Рашка: Донесена наредба о затварању вртића и средњих школа

Предсједник Општине Рашка Немања Поповић рекао је да је одржана сједница Кризног штаба и да је донесена наредба о затварању вртића и средњих школа, због тешке ситуације на териотрији општине.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Ријека Ибар излила се на територији општине Рашка. Поплављени су индустријска зона, више прилазних улица, а угрожени су и предшколска установа и спортски центри који се налазе крај ријеке.

Ибар је од синоћ надошао 25 центиметара, мјештани су помагали да се поставе џакови, да би се одбранила предшколска установа и Рашка од Ибра који надолази преко КиМ, од Црне Горе.

Поповић је нагласио да је Ибар је на историјском максимуму, преко шест метара и 10 центиметара, а велики проблем је то што је ријека угозила индустријску зону у Улици Саватија Милошевића и ту је поплављено много субјеката.

- Ибар је надолазио великом брзином. Рашка је надолазила из правца Новог Пазара. У Драганићу имамо поплављених домаћинстава, али ово је јаче од свих нас, нисмо успјели да одбранимо неке дијелове - рекао је Поповић.

Ријека Рашка је направила проблем узводно. У индустријској зони су два домаћинства угрожена.

Иначе, Општина Рашка увела је ванредну ситуацију крајем новембра због поплава које су изазвале ријеке Трнавица и Рашка. Тада је причињена знатна материјална штета. Ванредна ситуација је од тада на снази, због санације корита ријека, тако је да нису поново уводили.