latinica  ћирилица
20/01/2023 |  10:41 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Високи водостаји на свим већим ријекама у Републици Српској

Због обилних падавина у претходних неколико дана, у петак ујутро у 09.00 часова забиљежен је пораст водостаја на свим већим ријекама у Републици Српској, али углавном испод коте редовне одбране од поплава, саопштено је из Јавне установе "Воде Српске" Бијељина.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

На водомјерној станици Делибашино село забиљежен је водостај ријеке Врбас од 302 центиметра, што је вриједост за два центиметра већа од коте редовне одбране од поплава, наводи се у саопштењу.

На водомјерној станици у Приједору забиљежен је водостај ријеке Сане од 429 центиметара, што је вриједност за девет центиметара већа од коте редовне одбране од поплава.

На водомјерној станици Радаљ у Републици Србији забиљежен је водостај ријеке Дрине од 504 центиметра, што је вриједност за четири центиметра већа од коте ванредне одбране од поплава. Због тога је Јавна установа "Воде Српске" прогласила мјере ванредне одбране од поплава на подручју Семберије – Сектор 1.

На осталим мјерним станицама водостаји ријека у петак ујутро били су испод коте редовне одбране од поплава.

Према прогнозним моделима, током викенда очекује се задржавање повишених водостаја на већим ријекама у Републици Српској, али са тенденцијом стагнације на свим већим водотоцима осим ријеке Саве, наводи се у саопштењу.

Током викенда се очекује благи пораст водостаја ријеке Саве са могућношћу достизања коте редовне одбране од поплава на водомјерној станици Јасеновац у Републици Хрватској, након чега би услиједило опадање водостаја ријеке Саве.