latinica  ћирилица
20/01/2023 |  10:53 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Ванредна одбрана од поплава у Семберији; У Јањи евакуисана трудница (ВИДЕО)

У Републици Српској водостаји су у порасту. Бијељина је увела ванредне мјере одбране од поплава за подручје Семберије - Сектор 1, саопштено је из Јавне установе "Воде Српске".
Сана Приједор - Фото: РТРС
Сана ПриједорФото: РТРС

Дрина је у Бијељини премашила коту ванредне одбране и излила се у викенд насељу у Јањи.

У Јањи су трудница и још три лица евакусани протекле ноћи из куће коју је вода опколила.

Дрина се на подручју општине Братунац излила на неколико локација поплавивши пољопривредно узобално земљиште и градску плажу, али нема опасности по домаћинства.

Врбас је у Бањалуци прешао коту редовне одбране од поплава.

У Зворнику је дошло до стагнације и благог пада водостаја. На подручју ове општине поплаваљено је десетак кућа у Каракају и Шепку.

На подручју општине Рудо ситуација је стабилна, ријека Лим је у опадању и материјална добра нису угрожена, потврдио је начелник Општинског кризног штаба, Марко Пјевчевић. Објекти и куће нису поплављени, али се ријека Лим излила у Старом Рудом и поплавила њиве, оранице и ливаде. У дијелу општине проглашена је ванредна ситуација, додао је Пјевчевић.

У Фочи је водостај Дрине у опадању.

У неколико гатачких села домаћинства су и даље одсјечена од пута због изливања воде усљед обилних падавина.

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду су у порасту, али и даље испод коте редовне заштите од поплава. У овој општини нема заплављених објеката, а сви путеви су проходни.

Водостај Уне у Костајници је 384 центиметра, с тенденцијом раста од једног центиметра на сат. Заплављених објеката нема, а вода се излила на пољопривредне површине.

У Козарској Дубици стање је стабилно. Водостај Уне је 356 центиметара, а Саве у Јасеновцу 799 центиметара. Стамбени објекти и пуни правци нису угрожени.

Тренутни водостај ријеке Сане у Приједору је 411 центиметара, с тенденцијом опадања.

Охрабрује чињеница да је водостај ове ријеке и узводно, у Кључу и Санском Мосту, у опадању, истакао је шеф Одсјека цивилне заштите града Приједора Мирослав Крнета. Он је истакао да је стање на терену стабилно и да се већи проблеми не очекују.

У општини Трново ситуација је повољнија након укидања ванредног стања због обилних кишних падавина, а убрзо ће услиједити процјена штете која је нанесена мањем броју поплављених објеката, рекао је начелник Драгомир Гаговић.