latinica  ћирилица
20/01/2023 |  11:09 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Нуклеарна електрана Кршко добила сагласност за продужење рада

Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада са сједиштем у Загребу објавио је данас да је Нуклеарна електрана Кршко добила еколошку сагласност за продужење погонског вијека са 40 на 60 година, до 2043. године.
Нуклеарна електрана "Кршко" (Фото: EPA/STRINGER) -
Нуклеарна електрана "Кршко" (Фото: EPA/STRINGER)

Из Фонда наводе да је поступак добијања сагласности трајао више од двије године, те да је сагласност за продужење погонског вијека издало словеначко Министарство за околину и простор.

- Приликом издавања еколошке сагласности ресорно министарство придржавало се словеначког закона о заштити околине, те Еспо и Архушке конвенције. За продужење животног вијека електране проведена је прекогранична процјена утицаја на околину у којој су учествовале Хрватска, Мађарска, Италија, Аустрија и Њемачка - наводе из Фонда.

У поступку добијања сагласности учествовало је више од 50 стручњака из Нуклеарне електране Кршко и институција из Словеније и Хрватске.

Како би Нуклеаарна електрана Кршко могла добити продужење погонског вијека до 2043. године морала се провести процјена утицаја на околину и добити еколошка сагласност.